“Er was een stuwmeer aan exits”, zegt Marc Staal, managing partner bij investeerder AAC Capital Partners (AAC). Volgens Staal is het stuwmeer ontstaan omdat veel investeerders enkele jaren de ‘pauzeknop’ hebben ingedrukt. “Nu de angst voor een dubbele dip is afgenomen durft men weer de markt op te gaan”, aldus Staal. Dit blijkt ook uit de cijfers van de fusie- en overnamedatabank van OverFusies.nl. Voor het eerst in jaren is het aantal private equity-deals weer toegenomen.
Volgens Staal gaat er in 2011 weer veel gebeuren op de fusie- en overnamemarkt. Hij ziet genoeg beweging op de markt waar AAC op in kan spelen. Als voorbeeld noemt Staal de toename in het uitbesteden van complex administratief werk door bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn het opzetten van gunstige fiscale structuren, bedrijfsjuridisch werk en het beheren van derde geldrekeningen. AAC speelt hier op in met de recente overname van het trustbedrijf Orangefield Trust van Foreman Capital.
“Het is een wereld van verschil met een jaar geleden”, merkt hij op. Volgens Staal worden er nu veel grotere transacties gedaan dan twaalf maanden eerder. Ook kan er nu veel meer geld worden geleend voor een overname. Aan de andere kant is het nog niet vergelijkbaar met voor de crisis. Banken stellen meer eisen aan de due diligence en willen dat een investeerder een groter deel eigen vermogen inbrengt.
AAC werkt vanuit drie hoofdkantoren in Amsterdam, Londen en Stockholm. De keuze voor deze plaatsten is niet toevallig. Volgens Staal hebben bedrijven in ‘zeevarende landen’ Nederland, het Verenigd Koninkrijk en in Scandinavië een open houding en internationale focus. Dit zijn aantrekkelijke eigenschappen voor een investeerder. Er zijn ook verschillen tussen de culturen, waaronder de managementcultuur. Volgens Staal zijn er in Nederlandse managers relatief veel proactieve en ondernemend. “Een Nederlandse manager die lang bij een groot bedrijf werkt denkt snel ‘dat kan ik ook'”. Die gedachte kan een startpunt zijn voor een samenwerking met een investeerder.
AAC wil in ieder land waar ze investeren aanwezig zijn, zodat ze makkelijker een relatie met de bedrijven op kunnen bouwen. Hiermee onderscheidt AAC zich ten opzichte van de grote Angelsaksische private equity-huizen die werken met een ‘hub and spoke-model’: één hoofdkantoor (meestal in Londen) met een paar satellietkantoren. “Dat werkt voor grote bedrijven, maar in de range waar wij zitten werkt dat minder goed.”
Advocaten, corporate finance-adviseurs en consultants
AAC maakt veel gebruik van de diensten van advocatenkantoren, corporate finance-huizen en consultants. Staal werkt niet altijd samen met dezelfde adviseurs, maar wel regelmatig. “Bij een deal is vaak snelheid geboden, dan is het handig als je de adviseur die je inschakelt al kent”, legt Staal uit. Vooral bij advocatenkantoren en consultants maakt AAC vaak gebruik van de dezelfde kantoren. De keuze voor een corporate finance-adviseur is vaak afhankelijk van de deal.
Op basis van de fusie- en overnamedatabank van OverFusies.nl blijkt dat corporate finance-adviseur KPMG en advocatenkantoor Loyens & Loeff de meeste adviesklussen hebben gekregen van AAC Capital Parters.
Financieel adviseurs
KPMG | 5 deals |
PricewaterhouseCoopers | 4 deals |
NIBC | 3 deals |
Juridisch adviseurs
Loyens & Loeff | 13 deals |
NautaDutilh | 7 deals |
De Brauw Blackstone Westbroek | 3 deals |