Snackfabrikanten Ad van Geloven en Royaan willen hun activiteiten samenvoegen, de overname door Royal Dutch Shell en PetroChina van Bow Energy staat negentig dagen in de wacht en industrieel concern DSM heeft €2 miljard beschikbaar voor overnames. Deze en andere perikelen uit fusie- en overnameland.
Snackfabrikanten Ad van Geloven en Royaan willen hun activiteiten samenvoegen. Beide bedrijven hebben hun intenties daartoe voorgelegd aan onder meer de mededingingsautoriteit in Brussel en de wederzijdse ondernemingsraden. Ad van Geloven is bekend van Mora-snacks en eigendom van private equity-bedrijf Lion Capital. Royaan maakt onder andere Kwekkeboom en Van Dobben producten, en is eigendom van private equity-bedrijf NPM Capital. Na de mogelijke fusie zullen beide private equity-bedrijven aandeelhouder worden van het nieuwe bedrijf.
De Australische toezichthouder Foreign Investment Review Board heeft zijn beoordeling over de overname door Royal Dutch Shell en PetroChina van Bow Energy met maximaal negentig dagen verlengd. Dat meldt persbureau Dow Jones. Shell en PetroChina hebben via hun joint venture bedrijf Arrow Energy een bod van A$535 miljoen uitgebracht op Bow Energy. In een verklaring meldde de toezichthouder meer tijd nodig te hebben alvorens zijn goedkeuring te kunnen verlenen aan de overname van Bow Energy. Het Australische bedrijf is vooral actief in de exploratie van olie- en (steenkoollaag)gasvelden.
Zuivelcoöperatie DeltaMilk heeft een alternatief aangedragen voor de voorgestelde fusie tussen de Drentse kaasmaker DOC Kaas met het Duitse DMK. DeltaMilk wil samenwerken met DOC Kaas. De leiding van DOC-kaas wil niet samengaan met DeltaMilk, schrijft Het Financieele Dagblad. De aangesloten boeren zien samenwerking met DeltaMilk wel als een optie. Volgens een woordvoerder van DeltaMilk zijn de synergievoordelen in de Nederlandse samenwerking veel groter dan in de Duits-Nederlandse samenwerking. Donderdag stemmen de aangesloten boeren van DOC-kaas over het fusieplan met DMK.
Industrieel concern DSM heeft €2 miljard beschikbaar voor overnames. Dat zegt chief financial officer Rolf-Dieter Schwalb in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. Het bedrijf zet daarmee haar bestaande groeistrategie voort. DSM kocht in 2011 twee bedrijven: C5 Yeast Company en Vitatene. Begin dit jaar rondde rondde het ook de overname af van Martek voor $1,09 miljard.
TNT Express heeft als zelfstandig bedrijf geen lange toekomst. Dat zeggen beursanalisten Joop van de Groep van Antaurus en Koen Bender van Mercurius Vermogenbeheer in een uitzending van radiozender BNR. De analisten verwachten dat de pakjesbezorger een aantrekkelijk overnamedoelwit wordt als de koers daalt als gevolg van de economische teruggang. De analisten signaleren een consolidatiegolf in de express-sector en verwachten dat TNT daar ook mee te maken zal krijgen.