Het had de duurste overname van een (deels) Nederlandse multinational ooit kunnen worden. Het Amerikaanse Kraft Heinz bood vrijdag een slordige 143 miljard dollar geboden voor het Brits-Nederlandse Unilever, om zich zondagavond alweer volkomen onverwacht terug te trekken. De Nederlandse Linklaters-partners Jan Willem de Boer en Peter Goes zaten bovenop de ontwikkelingen.
Was de overname doorgegaan, dan zouden Kraft Heinz en Unilever zijn samengesmolten tot het op een na grootste voedselmiddelenbedrijf ter wereld, achter Nestlé, met wereldberoemde producten als Heinz Tomaten Ketchup, Dove cosmetica en Magnum-ijs gehuisvest onder een dak. Een overnamebod was stiekem twee weken geleden al ingediend bij het bestuur van Unilever. Bestuursvoorzitter Paul Polman liet toen al doorschemeren niets in een overname te zien.
Vrijdag deed Kraft Heinz alsnog publiekelijk het bod van 134 miljard euro. Volgens de Volkskrant bevonden de aandeelhouders van Unilever de overnameprijs van 47 euro per aandeel – 18% boven de beurskoers – te laag. Ook bestond de angst dat Kraft Heinz belangrijke divisies als persoonlijke verzorging en wasmiddelen van de hand zou willen doen.
Volgens Kraft Heinz, dat in handen is van Warren Buffett en investeringsfonds 3G, was de interesse in Unilever ‘in een extreem vroeg stadium uitgelekt’, waarna twee belangrijke aandeelhouders niets voelden voor ‘een publiekelijke strijd’ om Unilever in te lijven. ‘Our intention was to proceed on a friendly basis, but it was made clear Unilever did not wish to pursue a transaction,’ aldus een statement van Kraft Heinz in The Financial Times.
Volgens een bron van de krant was Kraft Heinz echter bereid grote concessies te doen om Unilever in handen te krijgen, inclusief het overnemen van de bedrijfsnaam. De genoemde aandeelhouders hebben zich verder volgens de FT mogelijk laten beïnvloeden door de Britse politiek, die in het kader van de Brexit grote zorgen uitte over een Amerikaanse overname van een deels Brits concern. Kraft Heinz en Unilever gingen afgelopen weekend al om tafel met de Britse regering nadat prime minister Theresa May zich afvroeg of overheidsingrijpen al nodig was. Het is geen geheim dat zij tegen verdere overnames van Britse bedrijven is.
Linklaters vervulde als huisadvocaat van Unilever ook in deze kortste overnamestrijd ooit een adviesrol. De betrokken partners Jan Willem de Boer en Peter Goes kunnen vanwege de actualiteit van de hele kwestie en de bijkomende gevoeligheden echter geen enkel nader commentaar geven op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Kraft Heinz krijgt juridisch advies van Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.
Een overzicht van het bod is te vinden in de OverFusies databank