Advocatenkantoren Linklaters, Freshfields en Allen & Overy hebben RBS, ABN Amro en de Nederlandse staat geadviseerd bij de juridische splitsing van de ABN Amro. Sinds 6 februari is de splitsing een feit. Nu deze horde is genomen kan RBS zijn ABN-deel opnemen in het bedrijf en kan ABN-topman Gerrit Zalm verder gaan met de fusie van ABN Amro en Fortis Nederland.
Als gevolg van de splitsing zijn er nu twee gescheiden banken gevormd die vallen onder ABN Amro Holding NV. Het deel van RBS heet The Royal Bank of Scotland NV. Het deel van de staat heet ABN Amro Bank NV. ABN Amro Holding NV valt op zijn beurt weer onder RFS Holdings. Deze holding was opgericht ten tijde van de overname van ABN Amro. Aandeelhouders in de holding zijn RBS, de Nederlandse staat (in plaats van Fortis) en de Spaanse bank Santander.
De dealmakers
Het team van advocaat Peter Goes van Linklaters adviseert RBS, RFS Holdings en het deel van ABN Amro dat nu is omgedoopt tot The Royal Bank of Scotland NV. Goes is al sinds de overname van ABN Amro in 2007 betrokken bij de ontwikkelingen rond ABN Amro. In 2009 adviseerde hij bij de verkoop van HBU en IFN Finance aan Deutsche Bank voor €700 miljoen.
Een team onder leiding van Dirk Jan Smit van Freshfields Bruckhaus Deringer adviseert het deel van ABN Amro dat in handen is van de Nederlandse staat, ABN Amro Bank NV. Freshfields was bij de verkoop van HBU en IFN Finance eveneens adviseur van ABN Amro. Toen trok Freshfields partner Jan Willem van der Staay de kar.
Wie ook betrokken was bij de deal met Deutsche Bank was advocaat Tim Stevens van Allen & Overy. Hij is nu weer present en geeft leiding aan het team van Allen & Overy aan de Nederlandse staat. Dit deed hij ook in 2008 toen de staat het Nederlandse deel van Fortis kocht toen Fortis dreigde om te vallen.