Nadat de Nederlandse Staat vorige week zijn resterende belang van 20,5% in ASR verkocht, doet de verzekeraar zelf een overname. Voor 200 miljoen euro wordt Generali Nederland ingelijfd, zodat ASR zijn marktaandeel in de Nederlandse verzekeringsbranche flink vergroot. Als juridisch adviseurs zijn Linklaters en NautaDutilh bij de overname betrokken.
De huidige strategie van ASR is gericht op groei in Nederland, zowel zelfstandig als via overnames van andere partijen. Generali Nederland is kortom zo’n partij, die in 2016 379 miljoen euro omzet noteerde. Door de lage rente bedroeg het resultaat echter slechts 9 miljoen euro, wat de tak minder interessant maakte voor de Italiaanse eigenaar, de Generali Group. Die zette de Nederlandse dochter afgelopen voorjaar dan ook in de etalage. Maar volgens het FD dronk de ASR-top al in het najaar van 2016 ‘een cappuchinootje met de cfo van Generali’. De partijen waren sinds mei dit jaar met elkaar in gesprek.
Linklaters Amsterdam adviseert de Generali Group bij de verkoop van de aandelen (98,56%) in Generali Nederland aan ASR. Het team bestaat uit Pieter Riemer (Partner Corporate/M&A), Vincent Gerlach, Mariken van Esch, Zach Truscott en Rebecca Mulder. ASR Nederland laat zich zowel bij de overname van Generali Nederland als bij de aandelentransactie met de Nederlandse Staat bijstaan door NautaDutilh. Corporate/M&A-adviseurs Leo Groothuis, Edger Kleijer en Jacqueline Clement adviseerden bij de aankoop van Generali Nederland.
De directe overnamesom die ASR betaalt, bedraagt 143 miljoen euro. Daarnaast wordt 200 miljoen uitgetrokken om het kapitaal van Generali Nederland te versterken. Hiervan valt zo’n 140 miljoen vrij als de fusie juridisch is afgerond – naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 –, zodat ASR uiteindelijk 60 miljoen in het bedrijf investeert. Met de overname zal de naam Generali Nederland verdwijnen. De transactie is nog onderhevig aan de goedkeuring van relevante mededingings- en regelgevende instanties.
Op de dag dat de overname van Generali bekend werd gemaakt, liet de Nederlandse overheid weten het resterende belang van 20,5% in ASR Nederland te slijten. Drie miljoen aandelen zijn teruggegaan naar ASR; het overige deel werd afgelopen woensdag verkocht via een veiling aan beleggers.
Zodoende heeft de Nederlandse Staat zijn belang in ASR in vijftien maanden tijd van de hand gedaan. De verzekeraar werd eigendom van de overheid nadat het toenmalige Fortis Verzekeringen Nederland was gescheiden van de bankactiviteiten van Fortis en vervolgens was ontmanteld.