Diverse onderzoeken tonen aan dat de wereldwijde M&A-markt in een hausse zit. Welke adviseurs profiteren daarvan? Het kwartaalrapport van OverFusies verschaft inzicht in de roerige markt van Nederlandse fusies en overnames. De toonaangevende juridische dienstverleners van dit moment: Loyens & Loeff en Clifford Chance.
Loyens & Loeff lijkt duidelijk haar stempel op 2014 te willen drukken. Het kantoor is dit jaar al betrokken geweest bij 48 deals en de teller loopt nog. Vorig jaar had het kantoor in Q3 ‘slechts’ 38 transacties naar een succesvolle closing begeleid. Begin 2014 lijkt het roer te zijn omgegooid bij Loyens; het kantoor staat fier bovenaan de league tables gesorteerd naar dealaantal.
Hoogste dealaantal
Is er sprake van een beleidswijziging? Freek Jonkhart, Head of Corporate Group Loyens & Loeff: “Het is niet het gevolg van nieuw beleid, we hebben wel meer focus aangebracht. We volgen de ontwikkelingen bij onze cliënten en de meest actieve sectoren op de voet en passen daar onze interne samenwerking op aan.” Een betere verklaring van het succes ligt volgens Jonkhart bij het fiscale deel van het kantoor: “Internationale tax planning blijft een belangrijke bron van deals, en wij zijn als kantoor daarmee sterk gepositioneerd.”
Dat Loyens de top van de league tables heeft bereikt middels midmarket deals kan overigens naar het land der fabelen verwezen worden. Eén van de grote transacties waar het kantoor afgelopen kwartaal bij betrokken was, is de aankoop van Tullow Netherlands door AU Energy. Vanwege de complexiteit en de omvang blikt het kantoor zelf graag terug op het advieswerk voor cliënt HES Beheer: “Eigenlijk een drietal transacties in één: de aankoop door Arcelor Mittal van de aandelen in ATIC Services S.A., gevolgd door de joint venture met Oxbow Coal en recent afgesloten met het geslaagde openbare bod door Hestya op de aandelen HES Beheer,” aldus Jonkhart.
…maar Clifford Chance adviseert bij de grootste transacties
Hoewel kantoren niet staan te springen om dealwaardes openbaar te maken, kan de omvang van sommige transacties simpelweg niet verzwegen worden voor, bijvoorbeeld, aandeelhouders. Volgens de league tables grossiert Clifford Chance dit jaar in dergelijke deals. In de eerste drie kwartalen wisselde maar liefst €21,10 miljard aan aandelen en contanten van eigenaar onder toeziend oog van het kantoor.
Hans Beerlage, hoofd van de M&A-praktijk van Clifford Chance, is verheugd met het nieuws: “Het is mooi om te zien dat we nu drie kwartalen ononderbroken de league tables wat betreft dealwaarde in Nederland aanvoeren. Daar zijn we best trots op. We zien dat de complexiteit van met name grote en internationale deals vraagt om geïntegreerde dienstverlening van een kantoor als het onze, waarbij wij op alle belangrijke aspecten in staat zijn eigen specialisten in te schakelen. Dus niet alleen Corporate M&A, maar ook fiscaal pensioenen en arbeidsrecht, toezichtswetgeving, antitrust, dispute resolution en notariaat.”
“Kijkend naar de deals van de eerste drie kwartalen komt onze benadering van sectorteams voor TMT, agribusiness, financiële dienstverlening, private equity, energie en vastgoed goed uit de verf: deze sectoren staan veelvuldig in de transactielijst.” Eén van de highlights waar Clifford Chance afgelopen kwartaal bij betrokken was, was de overname van Corio NV door het Franse Klépierre, een deal waarbij € 7,20 miljard gemoeid was.
Deals krijgen vaker voordeel van de twijfel
In de league tables valt er ook op persoonlijk conto te scoren. Dealcaptains voor wie 2014 een goed jaar lijkt te worden zijn Dennis de Breij van De Breij Evers Boon en Jan Willem van der Staay van Freshfields Bruckhaus Deringer. Zij voeren de persoonlijke league tables aan, respectievelijk naar aantal deals en naar dealwaarde. Of dit het bewijs is dat de M&A markt weer aantrekt, is voor Dennis de Breij een te vroege conclusie. “Maar we kunnen wel veilig concluderen dat binnen Nederland honger is gebleven naar midmarket transacties, en dat er nu vertrouwen is om overnames en investeringen af te ronden. Bij twijfel tussen doen en nog even wachten, valt de keuze meer en meer op doen. Dat is een duidelijk beeld. Ook als ik kijk naar transacties die zich nu nog in de beginfase bevinden.”
Sinds begin dit jaar lijkt De Breij Evers Boon een permanente plaats bemachtigd te hebben in de league tables, een uitzonderlijke prestatie voor een kantoor met 24 advocaten. “We proberen altijd duidelijk te zijn over het werk dat we doen en doen er alles aan om ons ermee te onderscheiden,” licht De Breij toe. “Die opdracht aan onszelf is zo helder en eenvoudig, dat ‘beleid’ misschien een groot woord is. Maar we doen niets per ongeluk. We zijn voor cliënten en mogelijke cliënten goed herkenbaar, en als de toegenomen zichtbaarheid in deals een gevolg is van hoe we ons profileren, dan zijn we daar natuurlijk erg blij mee.”
Terugblikkend op voorgaande kwartalen, noemt De Breij de toetreding van nieuwe investeerders in Bright Computing. “Onder hen was DFJ, een West Coast venture capital gigant, en dus moest alle aandacht gericht worden op het stroomlijnen van Amerikaanse ervaringen en verwachtingen met de Nederlandse, en met succes. Bright is een prachtig bedrijf met een unieke verzamelde kwaliteit onder de investeerders.”
De OverFusies Q3 League Tables kunnen hier gratis gedownload worden.