De zomer is aangebroken, en net zoals vorig jaar is er reuring in de wereld van de vakantieparken: Roompot, dat in handen is van het Amerikaanse private equity-huis KKR, neemt Landal GreenParks over. Juridisch advies komt van Clifford Chance, Allen & Overy, Houthoff en Latham & Watkins.
Een spraakmakende deal, die vorige week door verschillende media is opgepikt, want Roompot krijgt door de overname maar liefst 120 vakantieparken en -locaties van Landal GreenParks in handen. Samen zijn de vakantiebedrijven nu goed voor zo’n 25 miljoen overnachtingen per jaar. De nieuwverworven locaties bevinden zich bovendien vooral in Noord- en Centraal-Europa, terwijl de Zeeuwse vakantiehuizenexploitant Roompot parken uitbaat in Midden- en Zuid-Europa. Een uitbreiding van Roompot’s portfolio dus, dat met Landal GreenParks ‘een pan-Europese organisatie wil uitbouwen om samen het meest aantrekkelijke en diverse vakantieaanbod in Europa te vormen’.
Landal GreenParks wordt van de hand gedaan door Awaze, een vakantieverhuurder van de Amerikaanse durfinvesteerder Platinum Equity. Roompot zelf werd vorig jaar overgenomen van de Franse investeerder PAI Partners door investeringsmaatschappij KKR, eveneens afkomstig uit de VS. Destijds was de overnamesom onbekend, maar naar verluidt ging het om circa een miljard euro. Ook nu is niet bekend gemaakt welk bedrag gemoeid is met de overname. De deal moet verder nog worden voorgelegd aan de ondernemingsraden van de bedrijven en worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteit.
Adviserende équipes
Net zoals bij de overname van Roompot, wordt KKR wederom bijgestaan door Clifford Chance. Het advocatenkantoor heeft hiervoor een kernteam samengesteld, onder leiding van Jan-Hendrik Horsmeier, dat bestaat uit Liesbeth Buiter, Dirk Berendsen, Katja Busuladzic, Lotte de Bruin, Merel Vermolen, Nancy Stoke en Laura Dolstra.
Dit kernteam wordt ondersteund door de Amsterdamse collega’s Jasper Wesselman, Mariam Al-Zubaidy, Mies Rijperman, Frans Muller, Floris van de Bult, Wijnanda Rutten, IJsbrand de Jong, Sanne Blankestijn, Folko de Vries, Amin Tamaddoni, Lisa Ye, Shaun Campbell, Michiel Sunderman, Stern Flik, Alec Sanderson, Mark Jan Arends, Laura Stegeman, Charlotte Horsten, Esmée Oldenkamp, Jaap Tempelman, Andrei Mikes en Sophie Wijdeveld. Ook werken Duitse collega’s mee aan de deal, namelijk Jörg Rhiel, Maria-Franziska Röntsch en Iliana Diedrich.
Verder adviseert Allen & Overy eveneens KKR en Roompot. Het kantoor doet dit op het gebied van mededinging en met een team dat bestaat uit Kees Schillemans, Emma Besselink, Jochem de Kok. Eerstgenoemde stuurt hierbij het team aan.
Landal GreenParks en Awaze worden geadviseerd door Latham & Watkins. Als co-counsel, naast dit Amerikaanse advocatenkantoor, verzorgt ook Houthoff juridisch advies voor deze partijen. Het Houthoff-team dat hiervoor verantwoordelijk is, bestaat uit Jacques Kröner (lead), Margriet Kros, Ageeth Panman, Daniëla van Noort, Jeroen van Mourik, Chantal Presili en Brendan Moloney.
Aanzienlijk internationaal groeipotentieel
Roompot is in 1965 begonnen als Zeeuwse camping en breidde de afgelopen decennia middels overnames flink uit. De vakantie-exploitant met zijn hoofdkantoor in Goes heeft inmiddels 214 locaties in handen en er werken zo’n 2100 mensen. Daarmee is het bedrijf – naar eigen zeggen – de tweede grootste aanbieder van vakantieparken in Europa. Jaarlijks verwelkomt Roompot ongeveer drie miljoen gasten, die goed zijn voor een omzet van bijna 400 miljoen euro. De vakantieparken-markt heeft bovendien een impuls gekregen door de coronacrisis: de afgelopen maanden vormden bungalows een van de weinige bestemmingen voor toeristen.
De Zeeuwen willen nu dus Europa’s grootste aanbieder van vakantiebungalows worden, en de aankoop van Landal GreenParks is in lijn met die strategie. De locaties van de Landal-parken zijn voor KKR namelijk interessant. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk zijn de greenparks te vinden; nieuwe afzetmarkten kortom voor Roompot.
Jurgen van Cutsem, CEO van Roompot, ziet dan ook ‘aanzienlijk internationaal groeipotentieel’ in de gezamenlijke ontwikkeling van de activiteiten van de vakantiebedrijven. Verder wil Roompot de ervaring en kennis die Landal GreenParks heeft in duurzaamheid inzetten voor doelstellingen op het gebied van CO2- en afvalreductie, en zijn eigen expertise met betrekking tot digitalisering en projectontwikkeling gebruiken om de huidige Landal GreenParks ‘versneld te ontwikkelen’.
Overigens wordt ook de nieuwe combinatie van Roompot en Landal GreenParks geleid door Van Cutsem, en blijven de merknamen Roompot en Landal GreenParks voorlopig separaat bestaan. Tot slot telt het fusiebedrijf meerdere kantoren in Nederland, en regionale kantoren in het buitenland.
Foto: Rob Engelaar / Hollandse Hoogte