De bekende brillenzaken van Eye Wish wisselen van eigenaar. De huidige bezitters – optiekketen GrandVision en brillenmaker EssilorLuxottica – doen de winkels van de hand aan Oostenrijkse branchegenoot MPG. Juridisch advies komt van Linklaters, Loyens & Loeff, Stibbe en De Brauw, zo werd bekend rond de feestdagen.
Samen met 35 Belgische GrandOptical-zaken, worden in totaal 142 Eye Wish-winkels in Nederland overgenomen door MPG. De Oostenrijkers zijn bekend van de optiekketen Hallmann en brillenmerk Robert La Roche.
De verkoop van de brillenwinkels was een voorwaarde van de Europese Commissie waaraan EssilorLuxottica (maker van onder meer de brillenglazen en brillen van Ray-Ban) moest voldoen om GrandVision te mogen overnemen. Begin 2021 gaf Brussel, na een hoop juridisch gesteggel, groen licht voor deze fusie ter waarde van zo’n 7,2 miljard euro.
GrandVision heeft duizenden brillenwinkels in handen – zoals Eye Wish en GrandOptical, maar ook bijvoorbeeld Pearle – waardoor Brussel bang was dat de partijen samen te machtig zouden worden en er te weinig concurrentie zou overblijven. Om dezelfde reden verkochten GrandVision en EssilorLuxottica onlangs ook een Italiaanse optiekketen.
Viervoudig advies
Bij de verkoop was De Brauw Blackstone Westbroek de Nederlandse counsel van GrandVision. De Brauw’s team werd aangestuurd door Klaas de Vries en bestond verder uit Heather Giannandrea, Demi Klomp, Maurits Burggraaf, Chaggai Kon, Bart de Rijke, Zeynep Ortac, Laura Elize de Vries, Angela van Breda, Bertrand ter Woort, Daniël van Gerven, Edward van Geuns en Arthur de Paepe.
Linklaters adviseerde GrandVision op het gebied van competition (merger clearances) met medewerkers afkomstig van verschillende vestigingen wereldwijd, waaronder Parijs, New York, Londen, Madrid, Milaan, Brussel, Beijing, Moskou, Düsseldorf, Frankfurt, Stockholm, Lisabon en Amsterdam. Gerard Meijer was verantwoordelijk voor het Nederlandse deel van de transactie.
Stibbe stond EssilorLuxottica bij met een zeskoppig equipe. Jeroen Smits, Manon Cremers, Marc Habermehl, Lotte Boon, Thijs van Vliet en Björn van der Klip adviseerde namens het kantoor, waarbij laatstgenoemde de leiding had.
Loyens & Loeff stond aan de kant van de Oostenrijkse kopers. Harmen Holtrop (lead), Eline de Ruiter, Koen van Middelaar, Pjotr Heemskerk, Yannick Geryszewski, Pieter Schoenmakers, Louis Lutz, Sandrine Lekkerkerker, Céline van Waesberge en Kim Lucassen werden hiervoor op pad gestuurd. Zij werden ondersteund door collega’s Thomas Lenné en Aubry Daerden van Loyens & Loeff Brussel.
Tot slot was een hele rits niet-juridische adviseurs betrokken bij de deal, maar ook internationaal advocatenkantoor Sullivan & Cromwell en de Italiaanse firma BonelliErede – beide aan de kant van de verkopers.
Niet alle winkels verkocht
Van de Europese Commissie hoefden niet alle Eye Wish-winkels te worden verkocht omwille van de overname van GrandVision door EssilorLuxottica. De Nederlandse opticien kent namelijk 260 winkels. De nieuwe eigenaren van 142 van die zaken mogen van Brussel de merknaam Eye Wish niet meer voeren. De nieuwe naam is vooralsnog niet bekend gemaakt.
De verkochte winkels worden uiteindelijk ondergebracht bij de Optic Retail International Group BENE, een onderdeel van MPG. Het personeel dat werkzaam is in de verhandelde zaken, verhuist mee naar de nieuwe eigenaren. Verder zal Grandvision deze maand van de Amsterdamse beurs verdwijnen, en moet de Europese Commissie de overname van de Eye Wish-zaken nog goedkeuren.
De verwachting is dat de transactie in het eerste kwartaal van 2022 in kannen en kruiken is.