“Kempen & Co en ING hebben de meest ervaren M&A teams in de Nederlandse energiemarkt”, zegt corporate finance-adviseur Jeroen Kroes van Kempen & Co. Kroes, momenteel nummer twee in de OverFusies.nl league tables, adviseerde met zijn team energiebedrijf Eneco bij de overname van onderdelen van Econcern en Kema bij de verkoop van activiteiten aan Dekra. Zowel ING als Kempen hebben ondanks de kredietcrisis hun corporate finance-afdelingen versterkt. Veel nieuwe mensen komen van ABN Amro. Zo is Rob van Velhuizen bij ING aan de slag gegaan en zijn Hugo Peek, Ronald de Leeuw en Jeroen Berns door Kempen gecontracteerd. Mark Steer kwam over van Boer & Croon.
”Alexander Alting von Geusau en Rob van Veldhuizen van ING vormen het andere goede team van Nederland”, zegt Kroes over hun concurrent op de energiemarkt. Afgelopen jaar hebben de adviseurs van ING en Kempen meerdere malen aan dezelfde onderhandelingstafel gezeten. Kroes en zijn team adviseerden Eneco, Van Veldhuizen en Alting von Geusau adviseerden Econcern. Voor Kroes was het een periode van hard werken. Tijdens de overnameonderhandelingen namen de curatoren als gevolg van het faillissement bij Econcern het roer over bij het duurzame energiebedrijf. Als gevolg hiervan werden er keihare deadlines gesteld, waardoor de onderhandelingen in een stroomversnelling kwamen. “Ik zou in juni de marathon van Amersfoort gaan lopen, maar op die zondag vonden de belangrijkste onderhandelingen in het overnameproces plaats. Heb ik dus een half jaar voor niets getraind.”
Eneco is al ruim tien jaar een vaste klant van Kempen. In 1998 adviseerden Kroes en zijn collega Pieter ter Kuile, energiebedrijf Rijswijk-Leidschendam bij de overname door Eneco. “We hadden toen een goede verkoopprijs bedongen. Dat is vaak de beste manier om een goede indruk te maken op een nieuwe klant”, aldus Kroes. Rond dezelfde tijd leerden ze ook Eneco-CEO Jeroen de Haas kennen. Kempen adviseerde bij een fusie van zes kleinere energiebedrijven, die samenwerkten binnen Enercom met Eneco. De Haas was destijds directeur van Enercom en ging met de fusie mee over naar Eneco.
Geen Nuon en Essent
Vanwege een conflicterend mandaat zijn de reuzendeals van Essent en Nuon aan Kempens neus voorbij gegaan. Volgens Kroes ligt de focus van Kempen vooral op de ‘mid market’, met een maximale dealwaarde van circa €1 miljard. Voor haar klanten in de energiesector en de onroerend goed sector doet Kempen ook grotere deals.
Jeroen Kroes is naar eigen zeggen een ‘home grown’ werknemer van Kempen. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en ging daarna direct bij Kempen aan de slag. Toen hij in 1996 begon, zat het bedrijf nog aan de Herengracht. In 2001 is Kempen overgenomen door Dexia Bank en samengevoegd met Dexia-dochter Labouchere. Door de ‘Legiolease-affaire’, waarbij veel beleggers met geleend geld grote schulden kregen, kwam Dexia Bank in de problemen. Het management en personeel van Kempen kochten, samen met Friesland Bank, HAL Investments en NPM Capital, het bedrijf in 2004 terug van Dexia Bank, om het in 2007 weer te verkopen aan Van Lanschot.