De Amerikaanse telecomgigant Verizon koopt het 45% aandeel dat het Britse Vodafone heeft in Verizon Wireless, Verizon’s mobiele telefoondivisie. De deal heeft een transactiewaarde van $130 miljard (net geen €100 miljard) en is daarmee één van de grootste deals ooit. Diverse autoriteiten moeten de deal nog fiatteren, evenals de aandeelhouders van beide partijen.
Betaling
Verizon betaalt Vodafone deels in contanten, waarvoor een kredietovereenkomst met een aantal banken is afgesloten. Daarnaast betalen de Amerikanen deels in aandelen en voor een klein deel in obligaties. Tot slot verkoopt Verizon zijn minderheidsbelang in het Italiaanse Vodafone Omnitel aan Vodafone
Adviseurs Vodafone
De deal loopt via Vodafones Nederlandse dochteronderneming Vodafone Nederland, waardoor de deal grote gevolgen heeft voor de OverFusies.nl leaguetables. Slaughter & May treedt voor Vodafone op als juridisch adviseur bij de Britse aspecten van de deal. Simpson Thatcher doet dit voor de Amerikaanse aspecten. De Brauw Blackstone Westbroek verzorgt het advies bij de Nederlandse aspecten van de deal.
Complexiteit
Partner Paul Sleurink leidt het De Brauw-team dat aan de transactie werkt. In een reactie laat Sleurink weten trots te zijn op de deal. “Samen met onze ‘best friend’ Slaughter & May is hard gewerkt aan een voor onze cliënt Vodafone zeer succesvolle transactie”. Hij geeft aan dat de enorme dealwaarde de transactie erg speciaal maakt, “maar ook door de complexiteit waarmee de deal zich nadrukkelijk onderscheidt,” aldus Sleurink.
Adviseurs Verizon
Verizon heeft het Amerikaanse kantoor Wachtell Lipton Rosen & Katz ingeschakeld voor juridisch advies bij de Amerikaanse aspecten van de deal. Het Amsterdamse kantoor van Jones Day verzorgt de Nederlandse aspecten, onder leiding van partner Marc Rijkaart van Cappellen.
Cliëntrelatie
De partner van Jones Day is bepaald niet onbekend met Verizon. “Ik heb Verizon eerder bij een aantal transacties geadviseerd en was uiteraard verheugd toen zij mij vroegen hen ook bij te staan bij de transactie met Vodafone”. Over het verloop van het dealproces is Rijkaart van Cappellen positief.
Nachtwerk
Wel geeft hij aan dat het een intensief proces was “waarin ouderwets met het hele team tot diep in de nacht werd doorgewerkt en adviseurs elkaar over hen weer uit bed hebben gebeld”. Rijkaart van Cappellen is overigens zeer te spreken over de samenwerking tussen de betrokken partijen. “Er is op zeer professionele wijze toegewerkt naar het gewenste resultaat.” Voor Jones Day, dat pas sinds februari een kantoor in Nederland heeft, was het “uiteraard een vliegende start om met het nieuwe team aan zo’n grote deal te kunnen werken,” aldus Rijkaart van Cappellen.