“I fell in love, so I moved to Equador”, zegt Nicole Roodenburg van Latin Design Front. Roodenburg en Judith Vinkenvleugel delen vanuit Ecuador hun ondermemerservaringen met de zaal in Amsterdam, via een Skype-verbinding. In het congrescentrum van dierentuin Artis bespreken investeerders de mogelijkheden die Latijns Amerika biedt tijdens het Networking Latin America-event, georganiseerd door BID Network.
Roodenburg en Vinkenvleugel hebben in Ecuador een webwinkel opgezet waar kleding van Latijns Amerikaanse ontwerpers wordt verkocht. Ze vertellen de zaal dat ze nog wel wat geld kunnen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hun plannen. De eerste spreker van de middag, microfinance consultant Hugh Sinclair, heeft de zaal daarvoor al lekker gemaakt om te investeren in Latijns Amerika.
Volgens Sinclair liggen potentiële rendementen op investeringen in Latijns Amerika veel hoger dan in Noord Amerika of West Europa, maar je moet het wel goed aanpakken. Problemen als corruptie en een laag opleidingsniveau zijn voor buitenlandse investeerders moeilijk in te schatten. Daarom is het volgens hem verstandig om via een lokale partner te opereren. Daarnaast doet een investeerder er goed aan als deze een filantropische inslag heeft, denkt Sinclair. Een goed salaris is belangrijk, maar door werknemers op te leiden en te voorzien van goede huisvesting, bereik je vaak meer.
“Lenders will rape them”
Veel investeringen in SME’s (small medium enterprise) in Latijns Amerika verlopen via ‘microfinance’ bedrijven. Deze bedrijven lenen kleine bedragen aan lokale ondernemers. Volgens Sinclair kan met microfinanciering een hoop leed worden voorkomen. Voor ondernemers in Latijns Amerika zijn er vaak weinig mogelijkheden om aan geld te komen. “Local private lenders will rape them”, aldus Sinclair. Hiermee doelt hij op de hoge rentepercentages die worden gevraagd op leningen. Microfinance-bedrijven vragen lagere rentes en zijn daarom een goed alternatief.
De Mexicaanse ambassadeur in Nederland, Jorge Lomonaco, probeert de aanwezigen in zijn toespraak te overreden om te investeren in zijn land. Volgens Lomonaco hoeft niemand meer bang te zijn voor de Mexicaanse Griep. “We now check the people that want to enter our country.”
Onder de gasten bevinden zich Frans Kleipool van de Ockham Groep en Dille Dijkstra van de Rabobank. Kleipool is naar Artis gekomen omdat hij met zijn bedrijf meer wil gaan doen op het gebied van maatschappelijk ondernemen. De Ockham groep investeert onder andere in softwarebedrijven en is op zoek naar goed opgeleide kenniswerkers.
Frans Kleipool over maatschappijk ondernemen door de Ockham Groep
Voor Dijkstra ligt het evenement precies in zijn straatje. Hij werkt voor de Rabobank Foundation op de afdeling Latijns Amerika. Zij zoeken coöperatieve bedrijven waar in geïnvesteerd kan worden, vooral in de agrarische sector.
Dille Dijkstra over coöperatief ondernemen in Latijns Amerika