Duizenden ondernemers dreigen zonder pensioen te eindigen als gevolg van de krapte op de kredietmarkt. Dat stelt voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland woensdag tijdens de Nationale Overnamedag. Volgens Hermans schetsen banken een vertekend beeld van de huidige kredietverlening, en worden er vaak onjuiste argumenten gebruikt bij het weigeren van kredieten. Voormalig VEB-voorzitter Peter Paul de Vries noemt het een wonder dat er überhaupt nog een Nationale Overnamedag is.
Hermans is de laatste spreker tijdens de Nationale Overnamedag georganiseerd door acccountancybedrijf SRA en magazine Brookz. Een dag vol workshops, netwerkborrels en een prijsuitreiking voor ondernemers, corporate finance adviseurs, accountants en advocaten in Kasteel Vanenburg te Putten.
Ondernemers blijven achter zonder pensioen
”Het is natuurlijk makkelijk om de banken te bashen, dat wil ik hier ook helemaal niet doen”, zegt Hermans. “Toch krijg ik regelmatig brieven van ondernemers die ondanks een gezond bedrijf in de problemen zitten omdat ze geen kredieten loskrijgen”. Hermans schetst een horrorscenario als de kredietmarkt niet aantrekt. “Er komen de komende jaren duizenden bedrijven te koop van ondernemers die met pensioen willen. Als potentiële kopers geen leningen kunnen krijgen, dan verdwijnen die bedrijven en hebben de huidige eigenaren geen pensioen.”
Hermans begrijpt dat het momenteel roerige tijden zijn in de bankenwereld. Door hogere solvabiliteitseisen is het voor banken moeilijke kredieten te verstrekken. Toch spelen de banken het volgens Hermans niet helemaal eerlijk. De banken beweren veel kredieten te verstrekken. Als bewijs geven ze aan hoeveel kredieten er op hun balans staan. Volgens Hermans zegt dat helemaal niets, omdat vóór de crisis een groot deel van de kredieten niet op de balans stond, omdat ze waren verpakt en doorverkocht aan andere partijen.
Om een vuist te maken tegen de banken, roept Hermans de mensen in de zaal op om hem te voorzien van informatie over kredietverlening van banken. “Ik heb jullie nodig, want de enige bron die ik heb voor cijfers over kredietverlening zijn de banken zelf.”
Synergie in een ijsje met drank
Peter Paul de Vries, openingsspreker van de dag, noemt het een wonder dat er dit jaar nog een evenement op het gebied van overnames wordt georganiseerd. “De fusie- en overnamemarkt ligt op zijn gat, kredieten zijn haast niet te krijgen en daarbij blijkt uit een meerderheid van de onderzoeken dat overnames minder opleveren dan men van te voren verwacht. Je moet wel een idioot zijn als je nu nog met een overnameplan de bestuurskamer in stapt”.
Ondanks de misère kunnen overnames volgens De Vries nog wel degelijk veel goeds opleveren. Men moet daarbij de belangrijkste punten niet uit het oog verliezen, waaronder realistische synergievoordelen en een deugdelijke financiering. “Bij een aandeelhoudersvergadering over de fusie tussen drankenfabrikant Bols en voedingsmiddelenbedrijf Wessanen vroeg ik naar de synergievoordelen. Toen hadden ze die gevonden in een ijsje met drank erin”. Het illustreert volgens De Vries dat er niet altijd even goed wordt nagedacht over de meerwaarde van een fusie.
And the winner is…
De dag werd afgesloten met de uitrijking van SRA Overname Award 2010 voor beste overname. Ondernemer René Vanhommerig was de gelukkige winnaar en ontving de prijs en een cheque van €5000,- uit handen van Loek Hermans. Vanhommerig wilde altijd al een eigen bedrijf hebben. Hiervoor zegde hij zijn baan op en ging op zoek naar een overnameprooi. Het werd het Limburgse aannemersbedrijf Grausbouw. Zijn adviseur was accountant Ruud Klinkers van RSM Wehrens, Mennen & De Vries uit Maastricht.