Overnameadviseur Holland Corporate Finance (HCF) heeft zijn dienstverlening uitgebreid met advies bij schuldfinanciering (debt advisory). Hiermee gaat HCF direct de concurrentie aan met Nielen Schuman, die als enige M&A boutique al acht jaar advies op het gebied van fusies en overnames combineert met debt advisory. Robert Schuman, partner van Nielen Schuman, ziet de nieuwe concurrent niet als een bedreiging: “De debt advisory markt heeft heel veel potentie, dus je hoeft elkaar niet in de weg te lopen.”
Met de nieuwe debt adisory-afdeling wil HCF anticiperen op een toekomstige ’tsunami’ aan herfinancieringen, aldus managing partner Maarten van Wolleswinkel. Hiervoor heeft HCF bankiers Bas Stoetzer en Robert Verwoerd van de recent opgedoekte Amsterdamse vestiging van Landsbanki aangetrokken. Zij gaan leiding te geven aan de nieuwe afdeling.
Volgens Robert Verwoerd, partner van de nieuwe afdeling HCF Debt Advisory, loopt de termijn van veel leningen de komende jaren af. Veel bedrijven maken nog niet genoeg winst om de lening af te lossen, dus moeten er nieuwe leningen worden afgesloten. De banken zullen het moeilijk krijgen om aan deze vraag te voldoen, niet in de laatste plaats omdat banken onder druk staan om grotere kapitaalbuffers aan te houden. Hierdoor blijft er minder geld over om bedrijven uit de brand te helpen.
Debt advisory is ‘recessieproof’
Robert Schuman merkt nu al dat de vraag naar advies op het gebied van herfinancieringen toeneemt, maar geeft ook aan dat de vraag niet alleen bestaat in tijden van crisis. “Debt advisory is recessieproof. In bull market is advies nodig om zo scherp mogelijke financieringen te regelen voor private equity overnames. Nu, in een bear market, hebben bedrijven juist advies nodig omdat het veel moeilijker is om de financiering bij elkaar te krijgen.”
Volgens Verwoerd zijn de problemen op de financieringsmarkt het grootst bij bedrijven die voor de uitbraak van de crisis zijn overgenomen door private equity-bedrijven. De overnames zijn vaak gefinancierd met veel vreemd vermogen en veel van de leningen zijn ‘bullet loans’. Bij een bullet loan vindt de aflossing plaats aan het eind van de looptijd van de lening. Deze manier van lenen was populair bij private equity-bedrijven. Zij verkochten hun bedrijven vaak voordat de termijn van de ‘bullet loan’ was verstreken, waardoor het uitbetalen van de schuld doorgeschoven werd naar de volgende eigenaar. Nu zullen veel bedrijven ‘de kogel’ moeten incasseren.
The big four
Van de onafhankelijke fusie- en overnameadviseurs zijn Nielen Schuman en HCF de enigen met een debt advisory-team. Andere partijen in de Nederlandse debt advisory-markt zijn de Nederlandse grootbanken, internationale zakenbanken als Rothschild en Lazard en de ‘big four’ accountancybedrijven: Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers. De nieuwe zakenbank Oyens & Van Eeghen heeft ook aangekondigd iets met debt advisory te willen gaan doen.
Nielen Schuman heeft acht jaar moeten wachten tot een andere onafhankelijke adviseur de Nederlandse debt advisory-markt opging. Dat het nu wel gebeurt, ligt volgens Schuman aan recente ontwikkelingen in de bancaire markt. “Er zijn weinig bankiers die vanuit een relatief comfortabele positie bij een bank de overstap wilden maken naar een onzekere positie als adviseur. De manier van werken als adviseur is heel anders, en je zit niet meer op een zak geld. Door de toegenomen onrust bij banken is de positie van veel bankiers minder comfortabel geworden.”