Net op tijd voor de vakantieperiode: het Apeldoornse familiebedrijf EuroParcs, verhuurder en verkoper van vakantiewoningen, maakte deze maand bekend verschillende concurrenten te hebben overgenomen. Bij de overnames adviseerden en assisteerden onder andere Orange Clover en AKD.
De vakantiehuizenexploitant EuroParcs zette zijn zinnen op evenknie Droomparken (eveneens huur en verkoop), en besloot ook een meerderheidsbelang te nemen in de Nederlands- en Belgisch-Limburgse vakantieparken Panorama Camping Gulperberg en Glampingresort Hoge Kempen.
De overnames hebben zich voltrokken met de steun van investeringsbedrijf Waterland, dat vorig jaar een belang nam in EuroParcs. De Apeldoorners zelf hopen door de annexaties te groeien in binnen- en buitenland. Hetgeen lijkt te lukken: door de Limburgse take-over groeit het aantal EuroParcs-resorts aldaar van drie naar vijf, en de overname van Droomparken zorgt voor in totaal 10.000 vakantiehuisjes, verdeeld over 32 recreatieparken.
Selecties Orange Clover en AKD
Bij de inlijving van Droomparken stond juridisch boutiquekantoor Orange Clover EuroParcs en zijn grootaandeelhouder Waterland bij. Dit gebeurde onder leiding van Pien van Veersen, die Christopher Parker, Zohra Zahir, Anita Koster, Sierd Spithoven, Machiel Galjaart en Irene Glasbergen aanstuurde. PwC adviseerde EuroParcs en Waterland op financieel en fiscaal gebied.
AKD adviseerde Droomparken bij de bundeling van deze uitbaters. Dit gebeurde met een zevenkoppige equipe bestaande uit: François Koppenol (lead), Remco Bosveld, Arjen de Pril, Daan ter Wee, Marinke Bonnier, Mirte van Veen en partner Robert Jean Kloprogge, die ook assisteerde bij fiscale aspecten van de transactie.
Verder stond Orange Clover aan de zijde van EuroParcs bij de overnames in Limburg. Dit gebeurde in dezelfde samenstelling als bij de Droomparken-annexatie, maar dan zonder Zohra Zahir en Anita Koster. Naast het Orange Clover-team assisteerden Pim Plattel en Olivier Cockx van respectievelijk Stellicher advocaten en het Belgische advocatenkantoor Argo. Eerstgenoemde voerde een due diligence-proces uit inzake de Nederlandse entiteiten, terwijl Cockx verantwoordelijk was voor de Belgische tegenhangers.
Onbekende dealwaardes
De overname van Droomparken is nog niet in kannen en kruiken. Hoewel er reeds is getekend, wordt verwacht dat de closing pas volgende maand zal plaatsvinden. De dealwaarde zal hierbij niet bekend worden gemaakt, maar ligt tussen de honderd en tweehonderdvijftig miljoen euro. De deal rondom de Limburgse parken is reeds in mei beklonken. Ook hiervan zijn de specifieke bedragen niet bekend.
Opvallend is dat de overgenomen bedrijven redelijk autonoom blijven opereren. Zo blijft Droomparken onder eigen naam in bedrijf en staat de (inmiddels mede-)eigenaar en directeur van de Limburgse vakantieparken voorlopig gewoon nog aan het roer. Voor economische coronaperikelen wordt ook niet gevreesd, zo tekende het FD op: “EuroParcs en Droomparken stellen dat na een aanvankelijke dip in omzet door de coronacrisis, sprake is van een ‘enorme inhaalslag’ in het aantal boekingen. Nederlanders lijken vanwege de corona het buitenland meer te mijden deze zomer.”
Foto: EuroParcs.nl