Britse Action-eigenaar 3i neemt een meerderheidsbelang in plasticserviesmaker Mepal uit Lochem. Het bedrijf is wellicht onbekend, maar de broodtrommels en drinkbekers van Mepal zijn een begrip. Bij de overname is een trio kantoren betrokken: Van Doorne, Loyens & Loeff en NautaDutilh.
De financiële details van de deal zijn niet prijs gegeven. Wel is bekend dat de resterende aandelen in handen blijven van het management van Mepal. Naast grootaandeelhouder van budgetwinkelketen Action is investeerder 3i – dat overigens ook een belang heeft in de sportscholen van Basic-Fit – nu ook eigenaar van het bedrijf uit Gelderland.
Adviesteams
Van Doorne begeleidt het management van Mepal bij de overname. Namens het kantoor zijn Cihan Erdogan en partners Sjoerd Stokmans en Onno Boerstra hiervoor verantwoordelijk. Laatstgenoemde heeft hierbij de leiding.
NautaDutilh assisteert Lapem Holding bij de verkoop van de plasticserviesmaker aan 3i. Als lead counsel heeft het kantoor hiervoor een aanzienlijk groter team samengesteld dan Van Doorne. De advocatuurlijke selectie bestaat uit Edger Kleijer (lead), Joost Kooren, Naomi Asscheman, Edward Rijnhout, Thijs Poelert, Celine Houwen, Josephine de Graaf, Aira Scheijvens, Martijn Vreuls, Tamara Gang, Burcu Yapici, Arjan Koorevaar, Marlous Schrijvers, Madelon Blok, Fleur Folmer, Liselotte Bekke, Keri van Ettekoven en Esther Talal.
Private-equityhuis 3i wordt bijgestaan door Loyens & Loeff, dat optreedt voor de Britten als legal counsel en zich buigt over het notariële gedeelte van de deal. Het betreffende, eveneens aanzienlijke team, onder leiding van Anke van Holthe tot Echten: Herman Kaemingk, Gearte Sijens, Roos-Sophie Kluft, Femke van de Hoef, Selke van Velthoven, Erwin Bosma, Stanny Weijenborg, Marc Wiggers, Kim Lucassen, Robin Struijlaart, Victor van Ahee, Marco de Vries, Janneke Vlake, Jan Vonk Noordegraaf, Esther van Wageningen, Louis Lutz, Sandrine Lekkerkerker, Céline van Waesberge, Willem-Friso Haagsma en Lauren Power.
Onbekend maakt niet onbemind
Mepal is in 1950 opgericht, sinds 1963 gevestigd in Lochem en telt 130 werknemers. Het merendeel van de producten worden in Nederland bedacht en gemaakt – deels in sociale werkplaatsen -, en dat gaat zogezegd niet veranderen door de overname. Ook verliezen de huidige medewerkers hun baan niet; het serviesbedrijf verwacht zelfs een groeiend personeelsbestand.
“Onze productbekendheid is groter dan de naamsbekendheid,” stelt Mepal-CEO Rutger de Korte tegenover NU.nl. Onbekend maakt echter niet onbemind: het broodtrommelmerk stevent af op een omzet van circa zeventig miljoen en is inmiddels een grote speler in Duitsland. Mepal had onder andere door het coronavirus de wind in de zeilen. Nederlanders werden noodgedwongen meer huiselijk, en de vraag naar kunstofservies steeg.
Het bedrijf barstte uit zijn voegen, maar vond soelaas in 3i, dat Mepal volgens CEO De Korte “het juiste perspectief biedt”. De bedoeling is dat de investeerder de Achterhoekers helpt groeien bij zowel onze ooster- en zuiderburen als in andere Europese landen. Ook helpen de Britten Mepal met zijn online activiteiten.