Vattenfall heeft zijn energiecentrale Magnum, gelegen in de Groningse Eemshaven, voor vijfhonderd miljoen euro verkocht aan het Duitse energiebedrijf RWE. Bij de overname zijn drie advocatenkantoren betrokken: Allen & Overy, Stibbe en Loyens & Loeff.
Foto: energiecentrale Magnum / Shutterstock
Vattenfall verkoopt de gasgestookte elektriciteitscentrale omdat het minder aardgas wil gebruiken, zo maakte het Zweedse energieconcern vorig jaar al bekend. Het is de bedoeling dat de centrale eind september overgaat naar de nieuwe eigenaar RWE, dat overigens al een energiecentrale in de Eemshaven heeft.
Met de opbrengt wil Vattenfall investeren in de energietransitie. Alexander van Ofwegen, directeur heat operations en cfo Vattenfall Nederland, hierover: “De opbrengst van deze transactie geeft Vattenfall meer middelen om te investeren in de energietransitie, zoals offshorewind en stadsverwarming en -koeling.”
Betrokken kantoren
Allen & Overy adviseerde Vattenfall bij de verkoop van Magnum. Katinka Middelkoop en Max van Merrienboer (lead), Baris Koca, Marinus Winters, Arnold Keizer, Mirte Miltenburg, Frank Doornik, Arwien Oemrawsingh, Eveline Doffer, Rob van de Hulle en Bob van Leent waren hiervoor verantwoordelijk. Godfried Kinnegim en Joy Kloosterman namen het tax gedeelte van de transactie op zich namens het kantoor.
RWE werd bij de koop van de centrale bijgestaan door Stibbe. Het kantoor stuurde hiervoor lead partners Duco de Boer en Martin in de Braekt op pad. Zij werkten samen met collega Willem Beek aan de deal.
Loyens & Loeff trad op als tax counsel voor de koper. Het kantoor stelde hiervoor een team samen dat bestond uit partners Louis Lutz en Guido Derckx, en Sandrine Lekkerkerker en Jerome Aries.
Op waterstof draaien
De verkochte Magnum-elektriciteitscentrale is sinds 2013 up and running en bestaat uit drie stoom- en gasturbines, die samen goed zijn voor een totaal vermogen van 1,4 gigawatt. Verder kan de centrale technisch geschikt worden gemaakt om gedeeltelijk of zelfs volledig op waterstof te draaien. Belangrijk, want dit soort centrales zijn in de toekomst nodig als back-up indien er onvoldoende zon- en windenergie voorhanden is.
In de overeenkomst is ook een zonnepark met een vermogen van 5,6 megawatt opgenomen. Dit park, met zo’n achttienduizend zonnepanelen, ligt op het terrein van de Magnum-centrale. Tot slot is afgesproken dat alle Magnum-medewerkers meegaan naar de nieuwe eigenaar.