“Ik ken zelf drie ziekenhuizen waar dokters willen participeren in de organisatie,” zegt zorgondernemer Guus Vaassen van zorgadviesbureau De Praktijk. Het ontbreken van de mogelijkheid om goed rendement te maken weerhoudt investeerders ervan om in de zorg te stappen, maar er zijn volgens Vaassen wel degelijk bestuurders die open staan voor ondernemen in de zorg.
Vaassen is het niet volledig eens met Monique van Dijen van Ernst & Young en Adriaan Lieftinck van Deloitte. Beide zeiden tegen Het Financieele Dagblad dat bestuurders momenteel geen zin hebben om zeggenschap over het zorgbedrijf in te leveren.
“Een aantal bestuurders ziet wel degelijk mogelijkheden”, zegt Vaassen. “Deze bestuurders zien het niet als het inleveren van zeggenschap maar in het aangaan van een samenwerking.” Het probleem ligt volgens Vaassen dus niet zozeer bij de bestuurders als wel bij de regulering en de grootte van de organisaties.
Het spel van vraag en aanbod werkt niet in de huidige markt. Onder de huidige wetgeving mogen zorginstanties geen winst maken: de winstklem. Daardoor is het erg rustig aan de vraagzijde, want de investeerder wil rendement. Daarnaast willen veel investeerders een meerderheidsaandeel en dat is ook verboden. De enige ziekenhuizen die werden verkocht stonden door financiële problemen met hun rug tegen de muur (IJsselmeer, Slotervaart).
Het ministerie van VWS wil in 2012, of wellicht eerder, de winstklem opheffen. Pas dan, in combinatie met een opleving van de economie, verwacht Vaassen dat de investeringen in de zorg van de grond kunnen komen.
Guus Vaassen spreekt op 4 november op de clubseminair “Fusies en overnames in de zorg” georganiseerd door KSU Studie. |