Rabobank heeft Friesland Bank overgenomen van Stichting Fryslân Boppe. De deal was reeds afgerond op het moment dat de overname bekend werd gemaakt. Zowel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), De Nederlandsche Bank (DNB) als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had de deal op dat moment al goedgekeurd met een spoedbesluit. “Deal certainty was bij deze deal een belangrijk aspect. Gelukkig stelden de betrokken toezichthouders – DNB, AFM en de NMa – zich praktisch op.”
Financiële details van de deal zijn niet openbaar gemaakt. Friesland Bank liet zich tijdens de transactie adviseren door Deloitte Corporate Finance en advocatenkantoor Stibbe. Het team van Deloitte stond onder leiding van Jeroen Jansen, terwijl Allard Metzelaar het team van Stibbe aanstuurde. Volgens Metzelaar was de overname van Friesland Bank een complexe transactie die in korte tijd zijn beslag moest krijgen. “Deal certainty was bij deze deal een belangrijk aspect. Gelukkig stelden de betrokken toezichthouders – DNB, AFM en de NMa – zich praktisch op.”
Daarnaast wijst Metzelaar er op dat de transactie voor de betrokkenen bij Friesland Bank met de nodige emoties gepaard ging. De Raad van Commissarissen van de Friese bank heeft advocatenkantoor Allen & Overy ingeschakeld om zich juridisch te laten adviseren. Jan Louis Burggraaf was de lead partner van dat team. Verkoper Stichting Fryslân Boppe had alle aandelen in Friesland Bank in handen en liet zich bij de verkoop daarvan adviseren door Houthoff Buruma. Michiel Pannekoek was de lead-partner van dat team.
Groot advocatenteam voor complexe deal
Koper Rabobank had advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek ingehuurd om zich juridisch te laten bijstaan. Het team – dat uit maar liefst 25 advocaten bestond – werd geleid door Arne Grimme. OOk hij wijst in een reactie op de complexiteit van de deal. “De fusie van Friesland Bank met Rabobank heeft een zeer complexe en veelzijdige achtergrond, waarbij het begrijpelijk is dat er in Friesland ook nog de nodige emoties bij komen.” Een team van KPMG Transaction Services voerde voor Rabobank een due diligence-onderzoek uit.
Belang in Van Lanschot was groot probleem
Het bestuur van Friesland Bank kwam in het najaar van 2011 tot de conclusie dat het tegenover klanten en werknemers niet langer verantwoord was om te blijven streven naar zelfstandigheid. Door een reeks van financiële tegenslagen was de bank in zwaar financieel weer terechtgekomen.
Het aandelenbelang dat Friesland Bank in branchegenoot Van Lanschot had, was hiervan een belangrijke oorzaak. Door de nieuwe Basel III regels – die vanaf begin 2013 ingaan – zou Friesland Bank straks substantieel meer financiële reserves moeten gaan aanhouden dan nu het geval is. Het plan was dan ook om het belang in Van Lanschot terug te brengen, maar dit is tot nu toe niet gelukt. Van Lanschot maakte afgelopen maandag bekend dat Rabobank door de overname 12% van het aandelenbelang in Van Lanschot in handen krijgt. Het restant van het aandelenpakket dat Friesland Bank in handen had van Van Lanschot, wordt – samen met de kunstcollectie van de Friese bank – ondergebracht in een aparte stichting.