De Autoriteit Consument & markt (ACM) heeft een tweetal fusies tussen ziekenhuizen goedgekeurd. Ook de mislukte verkoop van Philips Lifestyle Entertainment aan Funai gaat een nieuwe fase in. De Japanners klagen Philips aan voor de geklapte deal. En React-groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, is weer in gesprek met gegadigden die de organisatie willen inlijven.
De ACM heeft toestemming gegeven voor zowel de fusie tussen het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, als tussen het Bronovo-ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. De twee Haagse zorginstellingen werkten al op verschillende vlakken samen. Na de fusie blijven in Den Haag twee ziekenhuiscombinaties over: Haga/Reinier de Graaf Groep en de nieuwe combinatie van het Bronovo en MC Haaglanden. Zowel de zorgverzekeraars als de patiëntenraden van beide ziekenhuizen staan positief tegenover de fusie. Beide ziekenhuizen houden hun eigen naam. De Utrechtse ziekenhuizen zijn sinds medio vorig jaar bezig met het verkennen van mogelijkheden om nauwer samen te werken. De belangrijkste aanleiding voor die fusie is het realiseren van kwaliteitsverbeteringen door complexe zorg te concentreren en basiszorg te spreiden. Zonder fusie zou het Hofpoort Ziekenhuis financieel in grote problemen kunnen komen.
De stukgelopen deal tussen Philips en haar Japanse branchegenoot Funai over de verkoop van Philips Lifestyle Entertainment krijgt toch nog een staartje. De Japanners hebben een claim ingediend bij het Eindhovense concern. Overigens deed Philips eerder al het omgekeerde. End januari 2013 kondigden beide electronicaconcerns de voorgenomen deal aan. Eind oktober brak Philips de onderhandelingen echter af omdat de Japanners zich niet aan afspraken zouden hebben gehouden. Funai vindt op haar beurs echter dat Philips onjuist heeft gehandeld, omdat het de Nederlanders niet lukte om de divisie binnen het afgesproken tijdsbestek af te stoten. Bovendien week de onderneming die Funai uiteindelijk zou overnemen volgens Funai nogal af van wat Philips had voorgespiegeld.
Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek opent medio 2014 een vestiging in Shanghai. Het wordt de zesde vestiging wereldwijd en de tweede Chinese vestiging voor De Brauw, dat sinds maart 2010 al gevestigd is in de Chinese hoofdstad Beijing. Gaby Smeenk, die begin dit jaar tot partner werd benoemd bij het kantoor, gaat de nieuwe vestiging leiden. Smeenk is gespecialiseerd in corporate law, en in het bijzonder in fusies en overnames met een Aziatische component. Zo heeft zij als lead counsel Philips geadviseerd bij de joint venture met het Chinese bedrijf TPV, en Rabobank bij de verkoop van Robeco aan het Japanse Orix. Martijn Snoep, managing partner van De Brauw is verguld met de geplande opening: “Onze cliënten hebben steeds vaker behoefte aan juridische bijstand in deze regio, vooral op het gebied van fusies en overnames. Om aan deze vraag te voldoen, openen we een vestiging in Shanghai”.
De Reaktgroep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Gouda, voert gesprekken met diverse partijen over een eventuele overname. Hoewel de gesprekken met de Parnassia Groep eerder waren afgekapt, lijkt de Haagse partij toch weer mee te dingen als overnamekandidaat. Reaktgroep zoekt een nieuwe eigenaar voor haar 31 vestigingen in onder andere Den Haag, Boskoop en Gouda, nadat het onlangs uitstel van betaling had gekregen van de rechtbank. Misgelopen subsidies en het uitblijven van vergoedingen van zorgverzekeraars zorgden ervoor dat de instelling in financieel zwaar weer terecht kwam. Bij de Reaktgroep werken ongeveer 350 mensen.