VNU Media is met banken in gesprek over voorwaarden van bestaande leningen, ING gaat bedrijven verkopen om haar balans op te krikken en experts adviseren Fortis terug te geven aan Fortis. Een overzicht van de recente ontwikkelingen op de fusie- en overnamemarkt.
VNU Media gaat de voorwaarden voor bestaande leningen heronderhandelen. Dit meldt de uitgever in een persbericht van 28 januari. VNU heeft financieel adviseur Riverhill Parters ingehuurd om te onderhandelen met verschillende banken, waaronder het Franse Société Générale en BNP Paribas. Als de onderhandelingen mislukken, gaat VNU wellicht over naar de schuldeisers, meldt NRC Handelsblad. VNU wil de bladen Emerce, Management Team en Sprout verkopen.
ING gaat bedrijfsonderdelen afstoten. Het zou blijkens een toelichting van 26 januari gaan om ‘selectieve desinvesteringen’ buiten de kernactiviteiten van de bankverzekeraar. Er is niet gezegd welke onderdelen het betreft. De verkoop is onderdeel van een pakket maatregelen om de balans van ING op te krikken.
Geef Fortis aan Fortis
De Belgische overheid, BNP Paribas en Fortis willen mogelijk vanavond (donderdagavond 29 januari) tot overeenstemming komen over de verkoop van Fortis-onderdelen aan de Franse bank. Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd. Experts adviseerden 27 januari een kwart van Fortis België en een kwart tot een helft van Fortis Verzekeringen België te geven aan het beursfonds Fortis. De experts hebben in opdracht van het Hof in Brussel de ontmanteling van Fortis onderzocht. Met de prijs die de Nederlandse Staat voor het Nederlandse deel van Fortis heeft betaald, is volgens de experts niets mis.
De verkoop van een minderheidsaandeel Nuon is nagenoeg onmogelijk. Dit zegt Essent-topman Michiel Boersma in een interview in Het Financieele Dagblad. Boersma heeft voor de verkoop van Essent met veel verschillende bedrijven gesproken en heeft ondervonden er weinig interesse is in een minderheidsbelang. Potentiële kopers zijn het Italiaanse Eni, het Zweedse Vattenfall en het Deense Dong.
Pensioenfonds ABP werkt aan herstelplan om de dekkingsgraad op te krikken. In een toelichting op de vierde kwartaal-cijfers heeft Stichting pensioenfonds ABP aangegeven dat de dekkingsgraad is gedaald van 118% naar 90%. Omdat de dekkingsgraad van ABP lager is dan 105%, is er sprake van een dekkingstekort. ABP is daarom verplicht om uiterlijk op 31 maart een herstelplan in te dienen bij De Nederlandsche Bank. Dit plan moet er voor zorgen dat het fonds, volgens de eisen van het huidige toezichtkader, binnen 3 jaar het dekkingstekort heeft weggewerkt. APB geeft geen details van het herstelplan, zoals de mogelijke verkoop van deelnemingen.