ASML heeft weer een stap gezet in de overname van laserfabrikant Cymer. De Amerikaanse mededingingsinstanties zijn akkoord. Mededingingsinstanties zouden geen rol spelen bij de overname van Bolletje door het Duitse Borggreve. En UPS gaat in beroep tegen de blokkade van de Europese Commissie eerder dit jaar tegen de overname van TNT Express.
Het Amerikaanse United Parcel Service (UPS) laat het er niet bij zitten. Het heeft namelijk aangekondigd in beroep te gaan tegen de blokkade die de Europese Commissie begin dit jaar opwierp tegen de voorgenomen overname van TNT Express door UPS. Volgens Brussel zou de miljardendeal de concurrentie in de expressector in meerdere Europese landen in gevaar brengen. Op 14 januari werd duidelijk dat de Europese Commissie de overname zou afkeuren, waarna UPS de deal opschortte. Toen Brussel inderdaad voor de deal ging liggen, trok UPS zich definitief terug. UPS betwijfelt nu of de evaluatie van de concurrentie wel nauwkeurig genoeg is verlopen. De Amerikanen hebben bekendgemaakt dat het beroep niet is bedoeld om TNT Express alsnog in te lijven.
De overname van Cymer, een producent van lasersystemen voor de chipproductie, door ASML heeft de zegen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten gekregen. Het wachten is nu nog op mededingingswaakhonden in Japan en Zuid-Korea. ASML legt voor de op 17 oktober vorig jaar aangekondigde overname, die de ontwikkeling van Extreme Ultraviolet (EUV) lithografie-technologie moet versnellen, € 1,95 miljard op tafel. Als de deal is afgerond moet Cymer na twee jaar bijdragen aan de winst van ASML.
Beschuitfabrikant Bolletje komt in Duitse handen. Althans, de Duitse koekjesfabrikant Borggreve heeft met Bolletje een akkoord bereikt. Dat maakten de twee familiebedrijven onlangs bekend. In de bekendmaking staat dat de beoogde overname voldoet aan de wettelijke eisen, waardoor geen toestemming van de mededingingsautoriteiten nodig zou zijn. Zou dit inderdaad het geval zijn, dan loopt Bolletje niet het risico dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een streep door de deal zet. Eerder deed de NMa (die inmiddels is opgegaan in de ACM) dit wel toen Continental Bakeries Bolletje wilde overnemen.
Koninklijke Boskalis gaat haar havensleepactiviteiten samenvoegen met die van het Braziliaanse Sudamericana Agencias Aereas y Maritimas, oftewel SAAM. De bedrijven geven de samenwerking vorm door twee joint ventures met de activiteiten van Smit, een dochter van Boskalis, en die van SAAM. De totale waarde van de activa die beide bedrijven inbrengen is vergelijkbaar. De eerste joint venture, waarin Boskalis een belang van 51% krijgt, beslaat de Braziliaanse markt en omvat een totaal aantal van 41 sleepboten. In de tweede joint venture krijgt SAAM een meerderheidsbelang van 51%. Hierin brengen de bedrijven de sleepactiviteiten in Panama en Canada (Smit) en Mexico (SAAM) onder. Deze combinatie zal beschikken over een totaal aantal van 55 sleepboten.