Het College van toezichthouders van aandelenbeurzengroep NYSE Euronext heeft haar zegen gegeven aan de overname door energiebeurs IntercontinentalExchange (ICE). Ook is er toestemming voor de fusie tussen Refresco en Gerber Emig, van Brussel nog wel. ‘Europa’ heeft ook aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de overname van Pon Material Handling door Koninklijke Reesink. En tot slot heeft DSM heeft zijn belang in het Chinese Andre Pectin uitgebreid naar 29%.
De inlijving van NYSE Euronext door energiebeurs ICE is wederom een stap dichterbij. Het College van toezichthouders op Euronext heeft haar fiat gegeven aan de deal. De overname werd eind vorig jaar aangekondigd. Het is ICE vooral te doen om de New York Stock Exchange (NYSE) en de derivatenbeurs NYSE Liffe in Londen. ICE wil de Euronext-beurzen Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon afstoten via een beursgang die naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar wordt afgerond.
Onder bepaalde voorwaarden mag de Rotterdamse frisdrankproducent Refresco haar Britse branchegenoot Gerber Emig inlijven. Dat heeft het Brusselse mededingingsorgaan bekendgemaakt. Eén van de voorwaarden is dat de productie- en afvullocatie van Gerber Emig in het Duitse Waibstadt van de hand wordt gedaan. Dit om te voorkomen dat de nieuwe combinatie een te sterke positie zouden krijgen op de markt voor drinkklare thee in PET-flessen. Refresco had de verkoop zelf voorgesteld. Het fusiebedrijf zal Refresco Gerber gaan heten. De aandeelhouders van Refresco krijgen een belang van 70%, die van Gerber Emig 30%.
De mededingingswaakhond in Brussel heeft geen bezwaar tegen de overname van Pon Material Handling door Koninklijke Reesink. De deal werd in juni bekendgemaakt. Volgens de Europese Commissie heeft de overname geen noemenswaardig effect op de concurrentie op de markten waar de betreffende bedrijven actief zijn. De overname betekent een ware transformatie van Reesink, dat straks toegang krijgt tot de Duitse markt en een grote speler wordt in verschillende marktsegmenten, zoals de verkoop van vorkheftrucks en hydraulische systemen.
Speciaalchemiebedrijf DSM heeft de aankoop van een 19% belang in het Chinese Andre Pectin afgerond. De deal werd begin mei aangekondigd. Eerder nam verwief DSM al een aandeel van 10% in het Chinese bedrijf dat zogenoemde hydrocolloïden produceert. Dit zijn ingrediënten die structuur geven aan voedsel. De gellangom- en pectineactiviteiten van Andre Pectin samen bieden DSM nu een compleet hydrocolloïden-platform in China, in lijn met DSM’s strategie voor het Nutrition-cluster. DSM heeft de mogelijkheid om in een later stadium het belang verder uit te breiden.