Drukkerij Roto Smeets zou in de markt zijn voor de bladen die uitgeverij Sanoma afgelopen najaar in de etalage zette. Een paar stappen verder is de miljardendeal waarmee Ziggo in handen van Liberty Global moet komen. Diverse kartelwaakhonden gaan naar de deal kijken. En voor deals die gaan komen, klinken er positieve geluiden uit de adviseurshoek. Diverse kantoren publiceren marktrapporten en zijn positief over de vooruitzichten voor 2014.
Deventer drukkerij Roto Smeets zou in de markt zijn voor de tijdschriften die de Finse uitgeverij Sanoma in de verkoop heeft staan. Dat meldt De Telegraaf. Afgelopen najaar zette Sanoma 31 titels in de verkoop, waaronder Playboy, Panorama en Grazia omdat de oplagecijfers onder druk staan. Een deel van deze bladen wordt momenteel gedrukt bij Roto Smeets.
De Europese M&A markt had het moeilijk in 2013, met een daling van de totale dealwaarde met 15% ten opzichte van 2012. Dat meldt Clifford Chance in het jaarlijkse M&A trendrapport. Volgens het rapport trok de markt in het tweede halfjaar van 2013 wat aan door investeringen in vooral Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Sectoren met veel activiteit waren volgens het kantoor de TMT, energie en mijnbouw en healthcaresector. Europese bedrijven waren afgelopen jaar wel een populaire prooi voor – vooral Aziatische (met name Chinese) – investeerders, omdat beleggers zich richten op het verwerven van technologie, vaardigheden en merken tegen aantrekkelijke prijzen. Matthew Layton, Global Head of Corporate bij Clifford Chance, zegt in het rapport positief naar 2014 te kijken: “Alle tekenen wijzen op een langzame en gestage herstel in de M&A-markt in 2014 en daarna.” Het rapport is te downloaden op de site van Clifford Chance.
De Amerikaanse kabelaar Liberty Global heeft de voorgenomen overname van Ziggo voorgelegd aan zowel de Amerikaanse SEC als de Europese Commissie. Dat maakte Ziggo deze week bekend. Op 27 januari maakten de twee bedrijven bekend overeenstemming te hebben bereikt over de overname van de Nederlandse kabelexploitant door het Amerikaanse concern. De ACM heeft echter een verzoek bij de Europese Commissie ingediend om de deal zelf te onderzoeken. Of ‘Brussel’ gehoor gaat geven aan dat verzoek, valt nog maar te bezien.
De Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt heeft namelijk bot gevangen bij ‘Brussel’ over de behandeling van het dossier over de voorgenomen overname van KPN-dochter E-Plus door Telefónica. De Duitsers zijn van mening dat de deal vooral gevolgen zal hebben voor de concurrentie op de Duitse markt en verzochten daarom herhaaldelijk het dossier te mogen behandelen. De Europese Commissie zegt echter meer ervaring te hebben in het beoordelen van overnames in de telecomsector en vindt dat Europese mededingingswetgeving consistent moet worden toegepast. De EC is al begonnen met het onderzoek, dat uiterlijk op 14 mei afgerond moet zijn.
Het rapport Power and Renewables Deals van PwC meldt dat leveranciers van duurzame energie en producenten van infrastructuur voor stroom en gas dit jaar op veel belangstelling van investeerders kunnen rekenen. Nederlandse energieleveranciers zouden hun verdienmodellen moeten aanpassen aan het ruime aanbod van gesubsidieerde, Duitse groene stroom. ”Dit zal in Europa, ook in Nederland, resulteren in herstructureringen en reorganisaties en tot een structurele heroverweging van verdienmodellen,” aldus PwC. Tevens sluit het accountants- en advieskantoor de opkomst van nieuwe spelers op de Nederlandse energiemarkt niet uit. Het volledige Power and Renewables Deals rapport is te lezen op de site van PwC.