Nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat Rabobank haar Indonesische dochterbank lastiger kan verkopen. Individuele kopers mogen namelijk in principe slechts een 40% belang in een Indonesische bank nemen en daar haken geïntesseerden op af. Voorspoediger loopt de overname van effectenbeurs NYSE Euronext door branchegenoot IntercontinentalExchange (ICE). De Europese Commissie zette onlangs de laatste benodigde handtekening voor de deal. En het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse lijkt na een eerder faillissement toch gered te gaan worden.
Rabobank heeft moeite om haar Indonesische dochterbank van de hand te doen. Persbureau Dow Jones meldt dat nieuwe regelgeving in de voormalige Nederlandse kolonie daaraan debet is. Rabobank heeft haar dochterbank sinds eind vorig jaar in de etalage staan, mede om haar buitenlandse activiteiten te stroomlijnen, en had in eerste instantie genoeg gegadigden. Door de sterke economische groei van het Aziatische land is Indonesië namelijk een interessante markt voor veel partijen. Door nieuwe regelgeving mogen individuele kopers sinds vorig jaar juli in principe nog maximaal 40% van een lokale Indonesische bank kopen. Volgens ingewijden zouden veel geïnteresseerden hierom zijn afgehaakt. Hierdoor is het nu lastiger voor Rabobank om een geschikte koper te vinden. De Indonesische dochterbank moet ongeveer $400 miljoen opbrengen.
Na de Amerikaanse Federal Trade Commission en het ministerie van justitie, heeft nu ook de Europese Commissie goedkeuring gegeven voor de overname van effectenbeurs NYSE Euronext door branchegenoot IntercontinentalExchange (ICE). ‘Brussel’ was in principe de laatste partij die nog roet in het eten kon gooien bij de vorming van een van ‘s werelds grootste aandelenbeurzen. “NYSE Euronext en ICE zijn geen directe concurrenten in de betreffende markten en zullen concurrentie ondervinden van een aantal andere partijen,” aldus de commissie.
Bouw- en kunstmestbedrijf OCI NV heeft van de Egyptische mededingingsautoriteiten groen licht gekregen voor de overname van de uitstaande aandelen van dochteronderneming Orascom Contruction Industries. Het bod maakt deel uit van de procedure om de notering van het Egyptische bouw-en kunstmestbedrijf geheel over te hevelen naar Amsterdam, waar OCI NV al is genoteerd.
Nadat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse failliet werd verklaard door de Haagse rechtbank, hebben drie andere ziekenhuizen uit de regio Rijnmond aangegeven hun branchegenoot over te willen nemen. Het trio, dat berstaat uit het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, was eerder ook al geïnteresseerd in een overname. Toen strandde de overname echter omdat de partijen er niet uit kwamen met zorgverzekeraars, de banken en het waarborgfonds. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam eind vorig jaar in de problemen na de publicatie van een rapport over het ongewoon hoge aantal doden op de afdeling cardiologie in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat er sprake zou zijn van een ‘acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid’. Het ziekenhuis kreeg ook financiële problemen en moest al een deel van het personeel ontslaan.
Werkzaamheden die de faillietverklaarde wegenbouwer Jaartsveld nog zou verrichten voor lokale overheden, zouden niet zondermeer mogen worden overgenomen. Dit meldt curator Vincent Jongerius aan de Gelderlander. Een overnamekandidaat zou hierdoor ook moeten voldoen aan aanbestedingsregels van gemeenten. Jaartsveld was naar eigen zeggen in problemen gekomen door een liquiditeitstekort, mede veroorzaakt door lange betaaltermijnen bij overheden en hoofdaannemers. Het faillissement heeft betrekking op het hoofdkantoor in Varsseveld en de dochterondernemingen Van den Berg in Nijmegen, Van den Heuvel in Werkendam en Attendi in Ermelo. In totaal zijn er 150 werknemers werkzaam bij de ondernemingen.