Accountants- en advieskantoor PwC wil fuseren met adviesbureau Booz & Co. Philips ziet juist af van een deal. Het electronicaconcern heeft bekendgemaakt om de verkoop van haar Lifestyle Entertainmenttak aan Funai niet door te zetten. En KPN zou in de belangstelling staan van het Franse Orange. Of het daadwerkelijk tot een bod komt, is de vraag.
Accountants- en advieskantoor PwC is van plan om te fuseren met adviesbureau Booz & Co. PwC heeft bekendgemaakt dat de handtekeningen inmiddels onder de voorlopige overeenkomst staan. Of de fusie daadwerkelijk doorgaat, is mede afhankelijk van de partners van Booz & Co. In december komen zij bij elkaar om zich over de deal te buigen.
Philips gaat zijn onderdeel Audio, video, multimedia en accessoires (Lifestyle Entertainment) toch niet verkopen aan Funai. Het Nederlandse electronicaconcern heeft dat deze week bekendgemaakt. Reden zou zijn dat de Aziaten hun contractuele afspraken niet zijn nagekomen. Philips zegt gerechtelijke stappen te gaan nemen om de door Funai veroorzaakte schade te verhalen en zal nu andere opties gaan onderzoeken voor het onderdeel.
In de tussentijd worden de activiteiten voortgezet onder de naam WOOX Innovations, een zelfstandig onderdeel binnen Philips met een aanzienlijk lagere kostenstructuur. Het Eindhovense bedrijf sloot eind januari een licentiedeal met Funai, waardoor de activiteiten van Lifestyle Entertainment aan het Japanse bedrijf zouden worden uitbesteed. Funai zou Philips € 150 miljoen in contanten betalen, naast vergoedingen voor het gebruik van de merknaam Philips. De licentie-overeenkomst had een looptijd van ruim vijf jaar en de optie om daarna te worden verlengd. Funai zou zich echter niet aan de afspraken hebben gehouden. Volgens de Aziaten hebben zij zich echter wel degelijk aan de contractvoorwaarden gehouden.
Het aantal fusies- en overnames in de assurantiebranche is de afgelopen drie kwartalen verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt adviesbureau Bangma & Bosma in haar rapport over het derde kwartaal van dit jaar. Het kantoor meldt dat financiering van deals nog steeds een probleem is. “De financiering van overnames blijft een uitdaging, om het eufemistisch te zeggen. Er komt veel meer creativiteit bij kijken,” aldus Bangma & Bosma. Toch ziet het kantoor ook een lichtpuntje. “In het geval van goed opgestelde business-cases zien we in licht toenemende mate dat de bank ook weer partij wil zijn.”
Het Franse telecombedrijf Orange zou interesse hebben om KPN in te lijven, nu het Mexicaanse América Móvil zich heeft stukgebeten op de beschermingswal rondom het Nederlandse telecombedrijf. De Franse krant Le Jour du Dimanche meldde onlangs dat Orange in zijn zoektocht naar schaalvergroting in Europa geïnteresseerd zou zijn in de activiteiten van KPN. Volgens de krant heeft bestuursvoorzitter Stéphane Richard van Orange in ieder geval laten weten de ontwikkelingen rond KPN scherp in de gaten te houden. Richard zou in dat verband al hebben gesproken met Carlos Slim, de eigenaar van América Móvil.
Persbureau Dow Jones meldt echter op hun website dat Orange afgezien heeft van een bod nadat de Mexicanen waren afgedropen. Volgens een bron dichtbij het vuur zou het optrekken van de beschermingswal er volgens de Fransen op duiden dat KPN niet echt openstaat voor buitenlandse investeerders. Orange zou op haar beurt niet geïnteresseerd zijn om een vijandig bod te doen.