Zuivelbedrijf FrieslandCampina zou de miljarden bijeen aan het vegen zijn om de Franse Kaasmaker Bongrain in te lijven. Beide bedrijven ontkennen deze geruchten echter met klem. Deals die, om uiteenlopende redenen, zeker niet doorgaan zijn de overname van de Koreaanse verzekeringsactiviteiten door zakenbank KB en de overname van Bolletje door Continental Bakeries.
FrieslandCampina zou in het diepste geheim een overname voorbereiden op de Franse kaasmaker Bongrain. Onlangs maakten beide bedrijven bekend dat ze een joint venture aangaan voor de verkoop van merkkaasproducten op de Franse retailmarkt. Koninklijke FrieslandCampina zal haar ervaring met harde en halfharde kaas in dit nieuwe bedrijf inbrengen. Maar in de wandelgangen wordt gefluisterd dat er op de achtergrond een miljardenovername wordt voorbereid. Dat meldt agrarisch vakblad Boerderij op basis van bronnen. Beide betrokken bedrijven ontkennen echter met klem dat de kazen gesmolten zijn. Desalniettemin zijn diverse bronnen het erover eens dat beide bedrijven elkaar goed zouden aanvullen.
De Koreaanse bank KB Financial ziet af van de aankoop van de Koreaanse verzekeringsactiviteiten van ING. “Het bestuur van KB Financial acht het in deze hachelijke tijd van groot belang om een toereikende kapitaalratio te behouden gezien de economische onrust”, stelt het bedrijf in een toelichting op het besluit. Eerder was al op OverFusies.nl te lezen dat de Koreanen de beslissing over de deal voor zich uit hadden geschoven. De twee partijen voerden sinds september onderhandelingen. In een persbericht heeft ING aangegeven nu andere opties te bekijken voor de overname. De Nederlandse bankverzekeraar heeft de opbrengst van de verkoop namelijk nodig om staatssteun terug te betalen die het concern vanaf 2008 kreeg om de crisis te doorstaan.
De Telegraaf Media Groep (TMG) is alsnog de etalage voorbijgelopen waarin regionale krantenuitgever Wegener is geplaatst door de Britse Mecom Group. Dat meldt het Financieele dagblad. Volgens de krant zou nu alleen De Persgroep nog in de race zijn om Wegener in te lijven. De krant geeft overigens aan dat TMG nog wel kijkt naar digitale activiteiten van Wegener, zoals Autotrack, Jobtrack en Funda. Voor deze activiteiten heeft TMG volgens de bronnen echter concurrentie van onder andere Sanoma uit Finland en het Duitse Axel Springer.
Het gekelderde aandeel BP is volgens Shell topman Peter Voser afgelopen twee jaar aanleiding geweest voor een eventueel overnamebod. Door de omvangrijke olieramp en het daaropvolgend beleidsmatige gestuntel bij BP, heeft Shell de overname van haar concurrent serieus overwogen. Peter Voser, bestuursvoorzitter van Shell, erkent in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat iedereen in de branche stilzwijgend rekening hield met dit scenario. Voser onthoudt zich van commentaar op de vraag of Shell nog steeds met de gedachte speelt. Om te kunnen voldoen aan de kosten van de olieramp, heeft BP in de afgelopen twee jaar voor meer dan $35 miljard aan niet-kernactiviteiten moeten afstoten. Het waren de hoge schadeclaims die Shell er van weerhield de overname door te zetten.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een dikke streep gehaald door de voorgenomen overname van bakkerij A.A. ter Beek (onder andere Bolletje) door Continental Bakeries. Door de overname te blokkeren, voorkomt de NMa dat de prijs van beschuit explodeert. Door de overname zou namelijk een zeer dominante beschuitproducent ontstaan met een marktaandeel van 70-80% die naast huismerkbeschuit ook het merkbeschuit Bolletje produceert. Om dit probleem weg te nemen hebben de betrokken bedrijven voorgesteld om een beschuitlijn te verkopen aan een nieuwe concurrent op de markt. De NMa heeft dit voorstel niet geaccepteerd omdat het onvoldoende zeker is of daadwerkelijk een nieuwe concurrent actief zal worden op de markt.