De vorming van de Autoriteit Consument en Markt per 1 januari 2013 ligt op schema. Dat kan niet gezegd worden van de overname van het failliete Zalco uit Vlissingen. Door getreuzel dreigen de onderhandelingen stuk te lopen. Op de achtergrond wordt de buit al wel verdeeld. Koninklijke Shell zoekt zijn buit in Afrika, om precies te zijn in de olie- en gasvelden van Cove Energy.
Koninklijke Shell heeft een nieuwe stap gezet om Cove Energy over te nemen door een verhoogd bod uit te brengen. Cove Energy raadt aandeelhouders aan akkoord te gaan met het bod van Shell. Als de overname doorgaat, krijgt Shell toegang tot een opkomende olie- en gasregio in het oosten van Afrika. Met € 1,8 miljard brengt Shell haar bod gelijk met dat van de Thaise branchegenoot PTT. Het Thaise bedrijf reageerde op het bod door hun bieding te heroverwegen. Quirijn Mulder van ING denkt dat Shell een goede kans maakt de overname succesvol af te ronden. Wel waarschuwt de analist dat het in gebruik nemen van de velden de nodige tijd in beslag zal nemen.
Ondanks een geïnteresseerde partij dreigt de overname van de gieterij van het failliete Zalco uit Vlissingen te mislukken. Het Duits-Oostenrijkse bedrijf dat interesse heeft, begint zijn geduld te verliezen. Dat neemt niet weg dat twee belangrijke stakeholders eerder deze week in de rechtszaal zaten om te laten bepalen wie de opbrengst in zijn zak mag steken. Curator Mr. B. van Leeuwen sluit niet uit dat de zaak alsnog afketst, ondanks meerdere biedingen van de geïnteresseerde partij.
Er zijn zo’n vijftig banen gemoeid met de overname. Ondertussen vechten Zeeland Seaports en Nationale Borgmaatschappij voor de rechter uit wie de opbrengst krijgt als Zalco wel wordt verkocht. Zeeland Seaports is eigenaar van de grond en de Nationale Borgmaatschappij is eerste hypotheekrechthouder. De kortgedingrechter doet vrijdag 27 april uitspraak. Deze week is cruciaal voor de toekomst van de failliete aluminiumfabriek; contracten voor het beheer van de fabriek lopen eind deze maand af. Als er dan nog steeds geen akkoord is voor een overname, dreigt sloop van het terrein.
De samensmelting van toezichthouders OPTA, Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit vordert gestaag. Dat heeft Chris Fonteijn, beoogd voorzitter van de te vormen Autoriteit Consument en Markt, onlangs gezegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers van OPTA. In principe gaan OPTA, NMa en de Consumentenautoriteit op 1 januari 2013 op in het nieuwe toezichthoudende orgaan. Hiermee hoopte het inmiddels gevallen kabinet-Rutte kosten te reduceren en bovendien het toezicht op onder meer concurrentie buiten de financiële sector beter te stroomlijnen. Fonteijn verwacht niet dat het wetsontwerp door de val van het kabinet controversieel zal worden verklaard.
Een teveel aan fusies tussen zorgverzekeraars zou leiden tot meer overheidsbemoeienis en dat is onwenselijk. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie Zorgverzekeraars, in een interview met het maandblad Zorgvisie. Rouvoet geeft in het interview aan dat zorgverzekeraars private partijen zijn en fusies en overnames dus hun eigen zaak zijn. De voorzitter vindt daarentegen wel dat de branche hier een heldere visie over moet hebben. “Een teveel aan fusies effent het pad naar meer overheidsbemoeienis en dat willen ze niet als private ondernemingen.”