Investeerder Egeria heeft NRC Media in de verkoop staan. De koper moet de huidige strategie van het mediabedrijf onderschrijven. Ondertussen doet de ACM pogingen om zelf het dossier over de Ziggodeal te mogen behandelen, in plaats van de Europese Commissie. Het dossier over de overname van het Langeland ziekenhuis is definitief gesloten. Fundis neemt het ziekenhuis niet over.
De ACM wil het onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de Ziggodeal voor de concurrentiemarkt graag overnemen van de Europese Commissie. De Nederlandse toezichthouder heeft hiervoor een officieel verzoek ingediend. Eerder maakte ‘Brussel’ bekend dat het was gestart met de behandeling van het dossier. De ACM vindt het echter veel logischer om de zaak zelf te doen, onder andere omdat Ziggo alleen Nederlandse aansluitingen heeft en alle kabels in Nederland liggen. Volgens de ACM is het dus een nationale zaak. Verder voert de toezichthouder aan dat de Duitse toezichthouder in 2011 een onderzoek naar een overname van Liberty Global in de Duitse kabelmarkt kreeg doorverwezen.
Zorgorganisatie Fundis neemt het Langeland ziekenhuis in Zoetermeer definitief niet over. De betrokken partijen waren sinds medio vorig jaar in gesprek. In februari verbood de Ondernemingskamer de overname in de toenmalige vorm. Na onderzoek kwamen de partijen tot de conclusie dat verder onderhandelen geen perspectief zou hebben. De partijen blijven overigens gewoon samenwerken in de regio Zoetermeer, maar het Langeland ziekenhuis gaat wel op zoek naar een nieuwe partner.
NRC Media is te koop gezet door investeringsmaatschappij Egeria. Dat heeft de uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en NRC.nl maandag bekendgemaakt. Volgens president-commissaris A.G. Beelaerts van Blokland zoekt Egeria “een koper die de huidige strategie van de hoofdredactie en de directie van NRC onderschrijft en verder wil helpen uitbouwen”. Egeria kocht ruim 4 jaar geleden een belang van 91% in NRC Media. Media-ondernemer Derk Sauer bezit een minderheidsbelang van 9%. Beelaerts van Blokland benadrukt hoe NRC sterker uit de crisis is gekomen: “De winstgevendheid is de laatste jaren sterk toegenomen en de marktpositie is aanzienlijk versterkt.”
Een overname van Colgate-Palmolive zou een realistische mogelijkheid kunnen zijn voor Unilever. Dat verwacht ING analist Marco Gulpers in een rapport over het levens- en verzorgingsmiddelenconcern. Volgens Gulpers maakt het levensmiddelenconcern momenteel een sloom kwartaal door en is de kans aanwezig dat Unilever die trend van afnemende groei in de rest van 2014 doortrekt. Omdat de winstmarge daarentegen wel groeit, zou Unilever zijn riante financiële middelen in kunnen zetten om de volgende stap te zetten in haar transformatie. Het bedrijf is namelijk bezig om zich steeds meer te profileren als aanbieder van persoonlijke verzorgingsproducten. Met de overname van Colgate-Palmolive zou deze transformatie een grote vlucht nemen.