Bierbrouwer Heineken lijkt haar belang in de Aziatische brouwer APB toch uit te kunnen breiden nu er een deal is gesloten met een mogelijke dwarsliggende partij. Ook DSM ligt op koers om een overname te doen. Het bedrijf heeft zich gericht op onderdelen van het Amerikaanse Cargill.
DSM is op overnamepad. Het bedrijf voert exclusieve gesprekken met het Amerikaanse Cargill, een producent en verhandelaar van onder meer een grote variëteit aan agrarische producten, om de divisies ‘cultures and enzymes’ te kopen. De divisies hebben productiefaciliteiten in het Amerikaanse Wisconsin en in Frankrijk. Bij de onderdelen zijn zo’n tweehonderd werknemers betrokken. DSM heeft aangegeven dat zij de onderdelen wil toevoegen aan de Food Specialties-activiteiten binnen het cluster Nutrition. Mocht de overname doorgaan, zou het de achtste aankoop voor DSM Nutrition zijn sinds DSM in september 2010 een nieuwe strategie bekendmaakte.
Het lijkt er toch op dat Heineken het gewenste aandeel van frisdrankconcern Fraser & Neave (F&N) in de Aziatische brouwer Asia Pacific Brewery (APB) gaat kopen. Nu een deal is gesloten met de Thaise kapers op de kust, lijken er geen beren meer op de weg. Momenteel heeft Heineken een belang van 42% in APB, dat onder andere het in Azië populaire Tiger Beer maakt. Door de gewenste overname zou de Nederlandse bierbrouwer dit belang uitbreiden met ruim 30%, waarna een bod kan worden gedaan om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. Tot voor kort dreigden twee Thaise bedrijven – drankconcern Thaibev en private investeerder TCC Assets – roet in het eten te gooien, omdat ze samen een bod uitbracht op de aandelen van F&N die zij nog niet in bezit hebben. Er waren vermoedens dat met name Thaibev dit deed om verdere expansie van Heineken in Azië te dwarsbomen. Nu blijkt uit het akkoord dat ThaiBev uit is op de activiteiten van F&N die overblijven na het afstoten van APB aan Heineken.
Betaald voetbalorganisatie (BVO) Fortuna Sittard, thans actief in de Jupiler League, staat in de belangstelling van een investeringsmaatschappij uit Qatar. Het zou gaan om het staatsbedrijf Al Faisal-holding. Will Meijers, voorzitter van de Limburgse voetbalvereniging heeft bevestigd dat er al diverse gesprekken gevoerd zijn. Door een overname zou de financieel geplaagde club uit de Jupiler League in één klap schuldenvrij zijn. Maar zeker is de overname volgens Meijers nog niet. Volgens de preses zijn de gesprekken in volle gang, maar blijft de identiteit van de vereniging bij een eventuele overname behouden.
Het IT bedrijf Qurius wordt vrijwel zeker door het Franse Prodware opgeslokt. Er zijn geen biedingen van andere gegadigden ontvangen. Qurius ontwikkelt op Microsoft gebaseerde bedrijfsoplossingen op het gebied van ontwerp, architectuur, infrastructuur, implementatie en systeembeheer. Andere bedrijven die de afgelopen maanden interesse toonden in (onderdelen van) Qurius, zoals Detron en HSO, lijken het er bij te laten zitten. Gisteren liep de termijn waarbinnen Qurius openstond voor biedingen namelijk geruisloos af. In de etalage stonden dochterbedrijf Quiptree en de Nederlandse en Tsjechische activiteiten. Als de aandeelhouders akkoord gaan met de overname door Prodware voor ongeveer € 12,5 miljoen, lijkt de zaak beklonken. De Franse en Duitse bedrijfsonderdelen van Qurius werden begin augustus al aan Prodware overgedragen.