Bierbrouwer Heineken gaat uitbreiden in Azië. Alles wijst erop dat de Aziatische brouwerij APB spoedig wordt ingelijfd. Over de inlijving van Hitt door Saab is nog steeds gesteggel. De directie van Hitt heeft in een brief antwoord gegeven op vragen van de VEB over het verloop van de biedingsstrijd. En tot slot: vorig kwartaal waren er minder overnames in de ICT markt dan in eerdere kwartalen.
De overname van de Aziatische brouwerij Asia Pacific Brewery (APB) door Heineken zit er nu toch echt aan te komen. Kindest Place, een bedrijf dat nauw verbonden is met Heinekens rivaal Thai Beverage, heeft aangegeven haar belang in APB van de hand te doen voor 53 Singaporese dollar per aandeel. Het gaat om een belang van 8,6%. Kindest Place ontketende in juli zelf de overnamestrijd rond APB door een belang te nemen in de brouwer. Grootaandeelhouder Heineken bracht daarop een bod uit op alle aandelen APB, inclusief de ruim 40% die in handen is van haar eigen Singaporese partner Fraser & Neave. De Nederlandse bierbrouwer had reeds 46% van APB in handen. Het aan Kindest Place gelieerde Thai Beverage sloeg daarop terug met een openbaar bod op F&N. Als grootaandeelhouder zou het de verkoop van het belang in APB aan Heineken kunnen blokkeren. Na een akkoordje tussen Heineken en Thai Beverage was dat gevaar geweken. Thai Beverage zal volgende week bij de aandeelhoudersvergadering van F&N voor de verkoop stemmen. Hetzelfde geldt voor TCC Assets, dat tot hetzelfde zakenimperium behoort als het drankenconcern. Vrijdag 28 september wordt op een aandeelhoudersvergadering formeel nog gestemd over het bod van Heineken, maar de zaak lijkt beklonken.
Financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) en Computable hebben de overnames in de ICT-markt in het tweede kwartaal van 2012 onder de loep genomen. Met 52 transacties waren er volgens de onderzoekers fors minder deals dan in de voorgaande kwartalen. De onzekerheid op de financiële markt en het zomervakantie-effect zijn volgens het onderzoek mogelijke verklaringen voor de daling. Daarentegen bleef de belangstelling vanuit de landen buiten de eurozone onverminderd groot, aldus de onderzoekers.
De directie van navigatietechnologiebedrijf Hitt heeft gereageerd op een brief die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had gestuurd naar aanleiding van de voorgenomen verkoop van het bedrijf aan het Zweedse Saab. De VEB stuurde de brief omdat de Chinese partij, waarvan de naam nog steeds onbekend is, geen eerlijke kans zou hebben gekregen bij de biedingsstrijd, ondanks het feit dat die partij meer geld bood. Uit de reactie van Hitt Holding blijkt dat het bod van de Chinezen volgens hen nooit echt concreet was, en dat er vraagtekens waren bij onder meer de financiering en de benodigde interne en externe goedkeuringen van Chinese overheidsinstanties. Om onrust te voorkomen heeft de directie besloten om de aandeelhouders niet te informeren over het bod, omdat zij dit toen nog als ’te prematuur’ beschouwde. In de brief wordt verwezen naar een regeling in de Wft (Wet op het financieel toezicht) die daarin voorziet. Omdat het bod van Saab wel concreet was, is besloten om met die partij in zee te gaan.
Het bedrijf Benegas, voor BP verantwoordelijk voor de distributie van lpg in Nederland en België, wordt het eigendom van Ierse investeerder DCC. DCC heeft bekendgemaakt dat het een voorlopige overeenkomst heeft bereikt met Benegas, gevestigd in het Gelderse Putten. Benegas was vorig jaar goed voor een omzet van € 15,4 miljoen, wat resulteerde in een brutowinst van € 4,0 miljoen. Het wachten is op goedkeuring van de NMa. De overname van Benegas past in een reeks van overnames door DCC Plc van soortgelijke bedrijven in Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen.