Heineken heeft het gewenste belang in de Aziatische brouwer APB definitief binnen. De Nederlandse bierbrouwer heeft ook toestemming van de Singaporese mededingingsautoriteit. De concurrentiewaakhonden in Europa zijn minder positief over de plannen van UPS om TNT Express over te nemen. ‘Brussel’ voorziet grote mededingingsproblemen.
De mededingingsautoriteiten in Singapore zien geen beren op de weg als Heineken het aandeel van zakenpartner Fraser & Neave in de Aziatische brouwer Asian Pacific Breweries (APB) overneemt. Door de overname krijgt de Nederlandse bierbrouwer APB uiteindelijk in handen, na een boeiend steekspel met de bedrijven van de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi. Eerder gingen de aandeelhouders van Heinekens’ zakenpartner Fraser & Neave al akkoord met de transactie. De overname kost Heineken in totaal ongeveer € 3,5 miljard. APB is brouwer van het – in Azië populaire – Tiger Beer.
Het doorgaan van de miljardenovername van pakketbezorger TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot UPS is nog lang niet zeker. De Europese mededingingswaakhonden hebben naar verluidt flink hun tanden gezet in de transactie, en vragen aanzienlijke offers voordat ze het licht voor de overname op groen zetten. Volgens diverse bronnen dichtbij het vuur vreest ‘Brussel’ dat de overname in minimaal 25 van de 27 EU-landen voor serieuze mededingingsproblemen zal zorgen. Dat meldt de Wall Street Journal.
Eurocommissaris Joaquín Almunia (Concurrentie) liet onlangs tijdens een speech al weten dat “substantiële concessies nodig zijn om Europese goedkeuring te krijgen voor de overname van TNT Express door UPS”. Er zouden vooral problemen zijn over het zogeheten ‘overnight delivery’ segment, waar de twee behoren tot een beperkte groep marktleiders vanwege hun brede weg- en luchtnetwerken.
Na de geplande desinvestering van haar bakkerijdivisie, richt CSM zich volledig op haar Nederlandse dochter Purac en het Amerikaanse onderdeel Caravan Ingredients, beide actief in de biotech-sector. Dit zegt topman Gerard Hoetmer in het Financieele Dagblad. Tegelijk met de verkoop van de bakkerijdivisie, waarvoor volgens Hoetmer veel belangstelling is, staat ook de bedrijfsnaam in de etalage. CSM, oftewel Centrale Suiker Maatschappij, verwijst nog naar het suikerverleden van het Diemense bedrijf. Financiële analisten speculeren volgens de krant volop over een mogelijke overname van het ‘nieuwe CSM’ door een veel groter chemieconcern, zoals het Nederlandse DSM of BASF.
Bodemonderzoeker CGG Vertitas heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat de definitieve afronding van de aankoop van een meerderheidsaandeel in Fugro’s geosciencedivisie wat langer op zich laat wachten. Reden is dat diverse kartelinstanties de transactie moeten toetsen op mogelijke mededingingsproblemen. Momenteel wordt gewacht op toestemming voor de overname door verschillende autoriteiten (Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Australië en Turkije), aldus de Franse bodemonderzoeker. Koper CGG Veritas legt € 1,2 miljard op tafel voor de aankoop en laat zich daarbij juridisch adviseren door een team van advocatenkantoor LInklaters, dat onder leiding staat van Jan Willem de Boer.