Ondanks dat het belang van América Móvil de laatste tijd steeds verder afneemt, zal dit volgens bestuursvoorzitter Haji voorlopig niet onder de 20% zakken. Ook de bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Janssen de Jong toont zich strijdbaar. Hij heeft aangegeven dat zijn bedrijf gaat inzetten op overnames. Minder goed nieuws voor de belanghebbenden bij de Ziggodeal. Volgens bronnen van persbureau Reuters neemt de Europese Commissie wat meer tijd om het dossier te bekijken.
Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil (AMX) is vooralsnog niet van plan om zijn belang in KPN onder de 20% te laten zakken. Dat heeft bestuursvoorzitter Daniel Hajj van AMX woensdag gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers van het Mexicaanse telecombedrijf. Eind vorig jaar had het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim nog een belang van bijna 30% in KPN, maar na de mislukte bieding op alle aandelen KPN vorig jaar werd dat belang langzaamaan kleiner. Volgens de laatst bekende melding bij de AFM is het belang van AMX inmiddels afgekalfd tot net geen 25%. Volgens Haji was dit nodig om voldoende liquide middelen te verzamelen voor de deal met het Oostenrijkse Telecom Austria.
De Europese Commissie neemt wat meer tijd om de geplande miljardenovername van Ziggo door Liberty Global te onderwerpen aan diepgravend onderzoek. Volgens persbureau Reuters, dat zich op meerdere bronnen baseert, spelen er niet nader genoemde ‘lastige kwesties’ bij de deal. Op 8 mei zal de Commissie komen met een eerste oordeel over de deal, waarna er een uitgebreider onderzoek zou volgen. In principe mag dat onderzoek maximaal 105 dagen in beslag nemen. De vertraging zou een flinke kink in de kabel zijn voor de betrokken partijen. Kenners hadden er juist op gerekend dat Europa er niet moeilijk over zou doen, omdat de deal enkel impact heeft op Nederland. Het onderzoek gaat vooral over de dominante marktpositie die het fusiebedrijf zou krijgen op de kabeltv-markt.
Het Groningse Martini Ziekenhuis heeft bij de ACM aan de bel getrokken over de ‘innige samenwerking’ tussen branchegenoten UMCG en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG). Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Hans Feenstra, de bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis zou in een brief zijn zorgen hebben geuit over de mogelijke fusie van het UMCG en de OZG. Het Martini zou onder meer vinden dat het niet de opdracht is van een academisch ziekenhuis om geld te stoppen in een streekziekenhuis voor de financiering van basiszorg. De ACM heet inmiddels bevestigd dat de brief is ontvangen, maar reageert er niet inhoudelijk op. Wordt vast en zeker vervolgd…
Het Brabantse bouwbedrijf Janssen de Jong wil graag groeien en denkt erover om dit te doen via overnames. Dat heeft bestuursvoorzitter Hans Smits van het bouwbedrijf in het Financieele Dagblad gezegd. Smits, die tevens aandeelhouder is van het bedrijf, verwacht de komende tijd een consolidatieslag in de bouwsector. Volgens hem zal dat vooral in het middensegment gebeuren, waar – het in zijn ogen momenteel te kleine – Janssen de Jong actief is. Hierbij denkt de bestuursvoorzitter ook over de landsgrenzen heen, aangezien overleven voor uitsluitend Nederlandse bouwbedrijven lastig is. Het bedrijf uit Son en Breugel werkte onder andere aan de restauratie van het exterieur van het Rijksmuseum in Amsterdam en bouwt momenteel het grootste distributiecentrum van Nederland, voor Wehkamp.