Aegon heeft aangegeven de komende tijd af te zien van overnames. Staatsbank RBS wil toch ABN Amro-onderdelen verkopen en minister Maria van der Hoeven wil haar zorgen over de overname van Essent met de Europese Commissie delen. Een overzicht van de recente ontwikkelingen op de fusie- en overnamemarkt.
Aegon is niet van plan overnames te doen in de ‘huidige turbulente marktomstandigheden’. Dit meldde een woordvoerder van de verzekeraar woensdag tegen de Dow Jones Nieuwsdienst. Aegon geeft aan dat het verstandig is om een zo sterk mogelijke kapitaalbuffer te creëren. Aegon geeft geen reactie op een brief van advocaat De Gier waarin hij verzekeraars Aegon en Delta Lloyd vroeg geen overnamebod te doen op de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis, omdat de nationalisatie van die activiteiten niet rechtmatig zou zijn verlopen.
Royal Bank of Scotland, voor 70% eigendom van de Britse overheid, overweegt ABN Amro onderdelen in de etalage zetten. Dit was eerder nog onbespreekbaar, maar door reusachtige verliezen is de bank teruggekomen op zijn woorden. Met de verkoop wil de Schotse bank haar kapitaalpositie weer een beetje op peil brengen. Minister van Financiën Wouter Bos sluit niet uit dat ABN Amro enkele onderdelen terug zal kopen. Volledig samenvoegen van oude ABN Amro onderdelen wordt lastig, aldus ingewijden. Veel buitenlandse kantoren zijn al geïntegreerd met RBS kantoren. RBS kocht de grootzakelijke divisie van ABN Amro voor tien miljard pond.
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft gezegd haar ‘zorgen’ over het overnamevoorstel van Essent over te brengen aan de Europese Commissie (EC). Dit bleek uit uitspraken van de minister tijdens een energiecongres georganiseerd door Deloitte. De EC moet goedkeuring geven aan de overname. Van der Hoeven maakt zich vooral zorgen om de mogelijke situatie dat een ‘gesplitst’ Essent wordt overgenomen door een ongesplitst RWE, Daarbij doelend op de splitsing tussen commerciële en netwerkactiviteiten van de energiebedrijven.
Meer geld voor Fortis
De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) wil dat Fortis de Nederlandse Staat voor de rechter daagt om een hogere koopsom voor Fortis Nederland af te dwingen. Dit meldt de VEB naar aanleiding van een interview van Fortis-CEO Karel de Boeck in Het Financieele Dagblad. Hij maakte kenbaar mogelijk naar de rechter te stappen, maar wil eerst een onderzoek in opdracht van het Hof van Beroep in Brussel afwachten.
Ondertussen is het Belgische advocatenkantoor Mischaël Modrikamen een bodemprocedure begonnen om aan te tonen dat de ontmanteling van Fortis onrechtmatig was.
De Belgische econoom Koen Schoors heeft een plan voorgedragen aan de Nederlandse en Belgische regering om Fortis Nederland, België en Luxemburg samen te voegen, en ABN Amro zelfstandig verder te laten gaan. Op de website van de econoom hebben veel Fortis aandeelhouders aangegeven achter het plan te staan. In het plan storten de drie betrokken overheden de overnameprijs voor Fortis in de Fortis Holding en krijgen in ruil daarvoor een de helft van de aandelen. De Nederlandse advocaat Adriaan de Gier staat namens aandeelhoudersgroep FortisEffect achter het plan.