Uitgeverij Vivenda Media Groep (VMG) mag van zijn aandeelhouders kunststofverwerkingsbedrijf Inverko inlijven. Omdat de uitgeverij haar uitgeverijactiviteiten al had afgestoten, verandert het beursfonds compleet van karakter. Ook toestemming heeft ABN AMRO: de bank mag zich van het kabinet het komende jaar gaan voorbereiden op een beursgang.
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van uitgeverij Vivenda Media Groep (VMG) is formeel op de hoogte gebracht van de plannen om kunststofrecyclingbedrijf Inverko Polymers over te nemen. VMG verwacht het due diligenceonderzoek spoedig af te ronden, waarna de aandeelhouders formeel om goedkeuring wordt gevraagd. Door de overname wordt VMG, dat al haar uitgeverijactiviteiten reeds heeft afgestoten, een beursgenoteerde afvalverwerker. Het bedrijf sluit zich hiermee aan in een mooie rij bedrijven die al eens van karakter wisselden, zoals de Holland Amerika Lijn (HAL), De Staats Mijnen (DSM) maar bijvoorbeeld ook de Finse houthandel Nokia, dat later in autobanden deed en tegenwoordig fabrikant is van mobiele telefoons.
Een volledige beursgang op termijn is volgens het kabinet de beste optie voor wat betreft de genationaliseerde bank ABN AMRO. Dat maakte minister Dijsselbloem van Financiën deze week bekend tijdens een persconferentie. De minister stelt wel enkele belangrijke voorwaarden. Zo moet de sector stabiel zijn en moet er animo voor het aandeel ABN AMRO zijn, maar moet de bank ook zelf klaar zijn voor de beursgang. Over een jaar bepaalt het kabinet of aan die voorwaarden is voldaan, waarna de beursgang nog minimaal een halfjaar op zich zal laten wachten. De toekomst van de eveneens genationaliseerde bankverzekeraar ASR ligt nog wat meer open. Het kabinet heeft hierbij voorkeur voor een beursgang of voor onderhandse verkoop. Volgens Dijsselbloem heeft het bedrijf een half jaar nodig om zich daarop voor te bereiden. Volgens Dijsselbloem is er al concrete interesse voor ASR getoond. Voor wat betreft bankverzekeraar SNS REAAL heeft het Ministerie van Financiën een voorstel bij de Europese Commissie ingediend om de bank en verzekeraar van elkaar te splitsen. De Europese Commissie heeft dat plan in beraad.
Afvalverwerker AVR is definitief in handen van het consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure (CKI). Dat heeft verkopende partij Van Gansewinkel bekendgemaakt. Nadat eerder deze maand de Europese Commissie al akkoord ging met de deal, zijn de aandelen nu definitief overgedragen. Met de deal is bijna een miljard gemoeid. AVR wint in grote centrales in Rozenburg, bij Rotterdam, en Duiven energie uit afval. Het bedrijf is in Nederland marktleider op dit gebied.