Fusies en overnames worden bijna twee keer zo snel afgerond als in 2007. Dit stelt zakelijk dienstverlener Towers Perrin op basis van eigen onderzoek. Dit komt volgens Towers Perrin omdat de marktontwikkelingen buitenkansjes bieden die leiden tot “Express M&A”. Veel Nederlandse overname-specialisten delen de conclusies van Towers Perrin niet.
Advocaat Harmen Holtrop van Loyens & Loeff ziet precies het tegenovergestelde. “Afgezien van de processen waarbij ABN en Fortis werden genationaliseerd en de kapitaalinjecties aan Aegon en ING, denk ik juist dat de doorlooptijd van transacties gaat toenemen.” Volgens Holtrop komt dit omdat er nu sprake is van een kopersmarkt, waarbij kopers meer tijd hebben om de target te onderzoeken.
Sietze Hepkema van Allen & Overy kan zich ook niet vinden in de conclusies van het onderzoek. “Er zijn wel deals die snel gedaan moeten worden wegens noodsituatie. Ik zie het niet bij de overige deals. Veel deals duren nu juist langer vanwege de tijd die het kost om de financiering rond te krijgen.
Bjorn van der Klip van Stibbe ziet de overname van Fortis/ABN Amro als een voorbeeld van Express M&A, maar merkt dat transacties over het algemeen langer duren. “Kopers gaan in deze markt zeker niet over één nacht ijs en het kost veel meer tijd en moeite om de financiering rond te krijgen.” Van der Klip ziet wel dat het van “cruciaal belang” is dat transacties met bedrijven die in acute financiele nood verkeren in hoog tempo worden afgerond.
Henk Arnold Sijnja van Linklaters vindt dat de praktijk een divers beeld laat zien. “De periode waarin een transactie wordt afgerond hangt met name af van de situatie waarin de target zich bevindt, het toegepaste verkoopproces, bijvoorbeeld of het een veiling fusie of een één-op-één transactie betreft, en of er externe financiering benodigd is. Indien een overname plaatsvindt in het kader van een reddingsoperatie, kan de transactie zeer snel worden voltooid. Er kan dan echter nog wel veel ‘nawerk’ te verrichten zijn. Als er een bankfinanciering door de koper moet worden aangetrokken voor betaling van de koopsom, dan kan dat onder de huidige marktomstandigheden een vertragende factor zijn.”
Snellere aanloop
Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek merkt dat deals sneller gedaan worden, maar vooral in het voortraject. Het onderzoek richt zich op te periode tussen aankondiging en sluiten. Grimme merkt vooral dat de periode voorafgaand aan de aankondiging van de deal korter wordt. “Dit was in mijn ogen een gevolg van de ‘sellers market’ waarin we ons vanaf midden 2005 tot najaar 2007 bevonden. Dat is ook een gevolg van meer ‘controlled auctions’ en minder één-op-één transacties. Hier zie je langzaam een kentering en worden de deals langer.” Grimme laat de ‘fire sales’ in de bankensector buiten zijn analyse.
Heimon Smits van Loyens & Loeff meent dat de toename van de snelheid deels verklaard wordt door de bankcrisis. Een snelle verkoop van banken wordt gepusht wordt door het risico dat betreffende banken anders zouden omvallen. Als andere verklaring noemt Smits de “cash rich-kopers” die goede opportunities zien en de concurrentie voor willen zijn. Smits denkt ook dat de urgentie om snel zaken te doen groter is. “Kopers die afhankelijk zijn van financiering willen door kredietcrisis snel zaken doen omdat de commitment van hun bank vaak slechts voor een korte periode geldt en de koper risico loopt na zo’n periode geen financiering meer te hebben, dan wel financiering tegen minder gunstige voorwaarden. Daartegenover zie je nu weer de ontwikkeling dat er sprake is van een kopersvriendelijker markt en er juist meer tijd is voor de koper om goed boekenonderzoek te doen en risico’s uit te onderhandelen”
Towers Perrin deed wereldwijd onderzoek naar het doorloopproces van fusies en overnames. Tussen januari 2007 en oktober 2008 is er gekeken naar ruim 500 transacties met een waarde boven de $2 miljard.