Het einde van de groei van de Nederlandse overnamemarkt is in zicht. Dat zeggen corporate finance-adviseurs van KPMG en de Rabobank in gesprek met OverFusies.nl. Er worden veel deals afgerond, maar weinig nieuwe deals geïnitieerd. Ondertussen worden grote deals ingetrokken. Het is het bekende verhaal: de boosdoener is de Europese schuldencrisis. Banken beperken hun risico door minder krediet beschikbaar te stellen voor overnames. Dit geldt met name voor de miljardendeals.
Het aantal deals over de eerste drie kwartalen is met 10% gestegen, van 345 deals in 2010 naar 378 deals in 2011. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. Ondanks de groei ziet corporate finance adviseur Ferry van der Wurf van de Rabobank de nabije toekomst somberder in. “Ik verwacht een daling van het aantal deals in het vierde kwartaal”, zegt Van der Wurf. Volgens de adviseur zijn veel deals – die hebben bijgedragen aan de groei – geïnitieerd in het eerste kwartaal van 2011. Toen lag de vraagprijs voor een bedrijf nog in lijn met wat kopers er voor wilden betalen. “Verkopers zien nu dat de waarde van hun bedrijf is gedaald, dus stellen ze de deal uit.”
Miljardendeals
De grote miljardendeals zullen het eerst sneuvelen als gevolg van de moeilijkheden op de financieringsmarkt. Dat denkt Roy Stegeman van KPMG. “Je hoort nu vaker dat grote deals worden ingetrokken.”, aldus Stegeman. Volgens de adviseur hebben banken meer moeite met grote deals, omdat ze daarvoor moeten samenwerken met andere banken. “Hierdoor hebben de banken minder controle over een deal en dat hebben ze liever niet”, aldus Stegeman.
Beide adviseurs verwachten ook een afname van het aantal private equity-deals. Veel private equity-partijen hebben het afgelopen jaar de kans gegrepen om portfolio-bedrijven te verkopen. Veel van deze verkopen stonden al langer in de planning, maar wegens slechte marktomstandigheden zijn er veel uitgesteld. Hierdoor ontstond een ‘stuwmeer’ aan deals, dat nu voor een groot deel is leeggelopen.
Hoop
Ondanks de sombere vooruitzichten is er hoop voor de dealmakers: Het bedrijfsleven heeft op zich wel zin in overnames. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Capital Confidence Barometer van Ernst & Young, een enquete onder 1000 bestuurders van grote bedrijven wereldwijd. Van de respondenten denkt 33% binnen de komende zes maanden een overname te doen. In 2010 was dit nog 28%. Helaas zijn de lange termijn verwachtingen minder rooskleurig. Van de respondenten verwacht 44% een overname te doen in de periode tussen oktober 2012 en oktober 2013. Vorig jaar was dit nog 54%.