Unilever koopt alle preferente aandelen terug die nu nog in handen zijn van verzekeraars NN Group en ASR. Dit heeft het Brits-Nederlandse concern woensdagmorgen bekendgemaakt. De Brauw Blackstone Westbroek en Stibbe zijn bij de transactie betrokken als juridisch adviseurs.
NN en ASR hebben 97% van de preferente aandelen in eigendom, door Unilever begroot op circa 450 miljoen euro. De preferente aandelen worden middels een publiek bod verworven, zodat ook de andere houders zich aanmelden.
Unilever stelt met deze terugkoop een ‘belangrijke stap’ te zetten in het vereenvoudigen van de kapitaalstructuur en ‘het verbeteren van de corporate governance’. ASR heeft aangegeven 142 miljoen euro te verdienen aan de verkoop; de waarde van de aandelen die NN nog bezit, bedraagt zo’n 295 miljoen.
De Brauw meldt zich als Nederlandse co-counsel voor Unilever: partners Michael Schouten en Lodewijk Hijmans van den Bergh adviseerden, evenals associates Elmer Veenman, Hanneke van Manen, Geoffrey van der Hauw, Paul Sleurink, Henk van Ravenhorst en Klaas Versteeg Verder deed Unilever een beroep op Linklaters en Morgan Stanley.
NN en ASR lieten zich bijstaan door een team van Stibbe, bestaande uit Allard Metzelaar (teamleader), Duco de Boer, Niels Douma, Frederik de Hosson, Maarten Tuurenhout, Marc Habermehl en Lorraine Kersten.
Michael Schouten, deal captain voor De Brauw: “De preferente aandelen van Unilever dateren van de vorige eeuw en hebben disproportioneel veel stemrecht in de verhouding tot de kapitaalinbreng. De inkoop van deze instrumenten is een belangrijke stap voor Unilever in het kader van het streven naar een evenwichtige governance en vereenvoudigde kapitaalstructuur. We kijken terug op een intensieve en goede samenwerking met het Unilever team en met co-counsel Linklaters. Nu overeenstemming is bereikt met NN en ASR is de volgende stap het voorbereiden van het openbaar bod op alle preferente aandelen, dat in het najaar zal worden uitgebracht.”
Het FD haalt aan dat NN en ASR in hun rol van aandeelhouders juist nog werden gezien als ‘reddingsboeien’, toen begin dit jaar Kraft Heinz een ongewenst bod van 134 miljard euro deed op Unilever. Hoewel de aandelenbelangen van de verzekeraars beperkt zijn (een kleine 17% stemrecht), zouden ze deze beoogde Amerikaanse overname flink hebben kunnen bemoeilijken.