De Brauw Blackstone Westbroek en NautaDutilh hebben juridisch advies geleverd bij de miljardenovername van het Amerikaanse Grubhub door Just Eat Takeaway. Het Nederlands-Britse moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl betaalt 7,3 miljard dollar c.q. 6,4 miljard euro voor de branchegenoot.
Na deze bruuske betreding van de Amerikaanse markt – die geheel wordt betaald met aandelen – mag Just Eat Takeaway zichzelf het grootste online maaltijdbezorgbedrijf buiten China noemen, aldus de begeleidende persberichten. Wereldwijd telt de nieuwe combinatie zo’n 70 miljoen hongerige klanten. En dat terwijl de in 2019 aangekondigde fusie tussen het Britse Just Eat en het Nederlandse Takeaway zelf nog vrij vers is; die miljardendeal kwam formeel pas begin dit jaar definitief rond.
De Brauw Blackstone Westbroek staat Just Eat Takeway bij in deze deal. Klaas de Vries treedt op als lead partner binnen een team bestaande uit Reinier Kleipool, Tijmen Klein Bronsvoort, Gert Slatman, Helen Gornall, Evija Butane, Gaby Smeenk, Vivian Lee, Josse Klijnsma, Barbara Kloppert, Daniël van Gerven, Henk van Ravenhorst, Vera Gal en Max Lamb. Verder deed Just Eat Takeaway een beroep op de juridische diensten van het Engelse kantoor Slaughter & May en het Amerikaanse Cravath, Swaine & Moore LLP.
NautaDutilh werd gevraagd als het Nederlandse advocatenkantoor van Grubhub, als co-counsel naast Kirkland & Ellis en Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Stefan Wissing leidt een juridisch team dat verder bestaat uit Paul van der Bijl, Jos Somers, Petra Zijp, Chris Warner en Nina Kielman.
Closing van de deal wordt in de eerste maanden van 2021 verwacht. Terwijl het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway in Amsterdam blijft staan, treedt Grubhub-oprichter Matt Maloney toe tot de raad van bestuur van het bedrijf. Grubhub-beleggers worden aandeelhouder van de nieuwe combinatie; hun belang zal uiteindelijk zo’n 30% bedragen.
Interesse van concurrent Uber Eats
Volgens buitenlandse media had ook Uber c.q. Uber Eats interesse om Grubhub over te nemen. Het verschil tussen Just Eat Takeaway en Uber: bij bestellingen via de app van eerstgenoemde zijn het vooral de deelnemende restaurants zelf die uiteindelijk maaltijden leveren, terwijl Uber Eats ook zelf bezorgt, zo schetst RTL Z. Hier zou Takeaway-oprichter Jitse Groen echter niets in zien.
De eerste berichten over de overname van Grubhub lekten woensdag al uit, en daar werden beleggers in eerste instantie niet bijster gelukkig van. De koers van Just Eat Takeaway daalde met zo’n 13%. Na een stijging op donderdag, daalde het aandeel Just Eat Takeway donderdag aan het einde van de middag weer.
De groei van Just Eat Takeway.com heeft in het eerste kwartaal van dit jaar onverminderd doorgezet, ook plaatselijk. Het aantal bestellingen in Duitsland groeide met 126% – mede dankzij de overname van Delivery Hero. In Nederland nam het aantal bestellingen in de eerste drie maanden van 2020 met 11% toe.