De consolidatieslag in de wereldwijde ingenieurssector zal op termijn leiden tot een ‘superdivisie’ van grote internationale bureaus, uitzendorganisatie Otto Workforce zet zijn overnameslag voort, onderdelen van technologiebedrijf Stork zullen op termijn zelfstandig verdergaan en olieconcerns Shell en PetroChina mogen van de Australische mededingingsautoriteit (ACCC) hun bod op kolengasbedrijf Arrow Energy uitbrengen. Een overzicht van de recente ontwikkelingen in fusie- en overnameland.
De consolidatieslag in de wereldwijde ingenieurssector zal op termijn leiden tot een ‘superdivisie’ van grote internationale bureaus. Dat zegt Bram de Borst, bestuursvoorzitter van ingenieursbureau Tauw in Het Financieele Dagblad donderdag. Als gevolg van de consolidatieslag zullen veel bureaus met een omvang van 2500 tot 5000 werknemers verdwijnen. De Borst verwacht dat dit proces de komende vijf jaar zal plaatsvinden. Tauw zelf telt 1160 werknemers en is één van de top 10-spelers in Nederland. Volgens De Borst hebben zullen de kleinere bureaus blijven bestaan, omdat ze flexibel kunnen inspelen op marktontwikkelingen.
Uitzendorganisatie Otto Workforce zet zijn overnameslag voort; vandaag maakt het Limburgse Otto Workforce zijn derde overname van het jaar bekend. Na Olympia Polen en Olympia Duitsland kocht het bedrijf van ondernemer Frank van Gool een belang van 60% in Ear Holding van de Britse Empresaria Group voor maar liefst één euro, exclusief schulden. Onder de holding vallen de merken E&A Technische Uitzenddiensten, De Uitzendcentrale, De Payrollcentrale en De Uitzendschilder. Het bedrijf heeft een jaaromzet van circa €5 miljoen.
Verschillende onderdelen van technologiebedrijf Stork zullen op termijn zelfstandig verdergaan. Dat zegt financieel directeur Hans Turkesteen in een reactie op een artikel in Het Financieele Dagblad over een mogelijke opsplitsing van het bedrijf. Volgens het artikel zou private equity bedrijf Candover, de eigenaar van Stork, het bedrijf willen opsplitsen en de delen willen verkopen. De luchtvaartdivisie Fokker zou al in de etalage zijn gezet, en voor het onderdeel Technical Services zou er een beursgang in de maak zijn. Turkesteen zegt dat er momenteel niet aan een opsplitsing wordt gewerkt, maar verwacht dat het op termijn wel gaat gebeuren.
Olieconcerns Shell en PetroChina mogen van de Australische mededingingsautoriteit (ACCC) hun bod op kolengasbedrijf Arrow Energy uitbrengen. Dat maakte de ACCC woensdag bekend. Het bestuur van Arrow Energy was al akkoord met de overname. Shell wil in een joint venture met het Chinese PetroChina €2,3 miljard betalen.