Er hoeft geen wettelijk verbod te komen op fusies tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Dit is de conclusie van de Commissie verticale integratie. Minister Ab Klink van Volksgezondheid stuurde het eindrapport van de commissie dinsdag naar de Tweede Kamer.
Onder druk van de Tweede Kamer heeft Klink in april van dit jaar de commissie ingesteld om de gevolgen van een verbod op fusies tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen te onderzoeken. De commissie wordt voorgezeten door Barbera Baarsma, bijzonder hoogleraar marktwerking en mededinging aan de Universiteit van Amsterdam. Advocaten Tom Ottervanger van Allen & Overy en Weijer VerLoren van Themaat van Houthoff Buruma zorgden voor de juridische input. Economen Theon van Dijk en Lexonomics en Eric van Damme van de Universteit Tilburg adviseerden over de economische aspecten.
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars mogen in Nederland samengaan (‘verticaal integreren’), zolang de kwaliteit, toegankelijkheid en concurrentieverhoudingen niet worden aangetast. Hierop wordt onder andere toezicht gehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij toetsen de fusieplannen en besluiten of een fusie wel of niet plaatsvindt.
Uit het onderzoek blijkt dat het niet waarschijnlijk is dat de keuzevrijheid beperkt wordt door het instellen van een verbod. De kwaliteit van de zorgverleners moet inzichtelijk gemaakt worden, waardoor patiënten echt zelf kunnen kiezen.
Een verbod op samengaan is volgens de commissie geen oplossing voor de problemen die spelen op de zorgmarkt. Daarnaast is het wettelijk niet haalbaar om een verbod in te stellen, omdat dat in strijd is met het Europees recht, en een verbod bocendien makkelijk te omzeilen is. Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker zullen later dit jaar inhoudelijk reageren op het rapport.