Onlineleerplatform Studytube heeft dertig miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf uit Amsterdam wil met het kapitaal Europees marktleider worden middels overnames. De overname van opleidingsmarktplaats Springest is daarvan de eerste. CMS en Ingen Housz waren de betrokken juridisch adviseurs.
In 2012 richtte Homam Karimi Studytube op. Toen bood de start-up een online studiecoach voor rechten- en economiestudenten, nu is Studytube een online leerplatform voor middelgrote- en grote ondernemingen – inclusief een marktplaats voor leercontent van externe aanbieders. Door een deel van het geld uit de recente financieringsronde onder leiding van investeerders Energy Impact Partners en Verdane heeft het platform nu Springest onder zijn vleugels.
Springest is opgericht in 2008 en eveneens Amsterdams. De cursusvergelijkingssite brengt trainingen van duizenden verschillende aanbieders in beeld. Springest is ook actief in Duitsland, België en Engeland en stelt maandelijks ongeveer driehonderdduizend unieke bezoekers te verwelkomen. Tot voor kort was het bedrijf onderdeel van FD Mediagroep. Welk bedrag met de overname is gemoeid, is onbekend.
Juridisch adviseurs
CMS heeft FD Mediagroep bijgestaan bij de verkoop van Springest. Het kantoor stuurde hiervoor een team op pad onder leiding van Roman Tarlavski, dat verder bestond uit Marcellina Rietvelt, Bob Barnhoorn en Bob van Zijl.
Ingen Housz adviseerde Studytube bij de overname, maar ook bij de laatste investeringsronde. Namens het kantoor waren hiervoor eigenaar en ’s lands actiefste dealmaker Matthijs Ingen-Housz (lead), Jaap van den Broek en Joep Wolfhagen verantwoordelijk.
Groeiende markt
Studytube-CEO Karimi over de overname: “In 2021 is via Springest en Studytube tezamen voor 50 miljoen euro aan leerproducten via onze marktplaatsen ingekocht. Met de overname van Springest groeit ons portfolio tot meer dan achtduizend opleiders die meer dan 250 duizend online en offline leerproducten beschikbaar hebben.”
Ook voegt Studytube zo’n dertig grote ondernemingen toe aan zijn klantenbestand door de overname, waaronder bedrijven als T-Mobile, Vattenfall en Aegon. Het leerplatform bedient nu meer dan driehonderd ondernemingen. Verder is Springest – met vestigingen in Amsterdam en Berlijn, en een softwareontwikkelaar in Oekraïne – een springplank naar het buitenland. Studytube breidt door de overname zijn aanwezigheid uit naar Duitsland, België, Scandinavië en Groot-Brittannië, en heeft nu kantoren in Amsterdam, Berlijn en Kharkiv. Binnenkort komt daar nog een vestiging in Scandinavië bij. Met het opgehaalde groeigeld wordt verder het aantal medewerkers opgeschaald: van 180 naar driehonderd medewerkers.
Tekenen aan de wand van een snelgroeiende, maar versnipperde edtech (technologie voor educatie)-markt. Eerder haalde opleidingsplatform Lepaya en bijlesplatform GoStudent substantiële bedragen op bij investeerders, respectievelijk 35 miljoen en driehonderd miljoen euro.