Heiploeg, Europa’s grootste garnalenleverancier, is alsnog van de ondergang gered. Na het faillissement van het noodlijdende bedrijf is het bedrijf in slechts 14 uur tijd via een prepackconstructie verkocht aan het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Door de deal behouden 300 werknemers hun baan.
Advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann adviseert het garnalenbedrijf op juridisch gebied bij de transactie. Insolventie en herstructureringsadvocaat Jan Willem Bouman leidt het team dat aan de deal werkt en dat verder onder meer bestaat uit Simon Hardonk. Financieel advies komt van ABN Amro. Managing director Jorn van Etten is dealcaptain van dat team. En Squarefield voorziet Heiploeg van financieel advies bij de deal. Edwin Nobels leidt dat team.
Een bankenconsortium bestaande uit Rabobank, ABN AMRO en Landsbanki financiert de deal. Hill + Knowlton Strategies heeft Heiploeg geadviseerd voor wat betreft de communicatie (strategie en uitvoering) aan relevante stakeholders bij de prepack. Het Hill+Knowlton team, bestaande uit Tanno Massar (lead) en Erika Voulon, heeft de directie daarnaast begeleid bij diverse media interviews (dagbladen, radio, tv, zowel nationaal als lokaal).
De Heiploeg Groep leed de laatste jaren grote verliezen en kampte bovendien met een schuldenlast van € 130 miljoen. Half november kreeg het bedrijf ook nogeens een kartelboete van de Europese Commissie voor zijn kiezen, wat het bedrijf naar het randje van de afgrond bracht. Tegen deze boete loopt overigens nog een beroep.
Rotte Vis
Jan Willem Bouman is trots dat de deal uiteindelijk rond is gekomen. “Deze prepack is allereerst een zegen voor de werkgelegenheid in een sector die het toch al niet makkelijk heeft. We hebben echt de laatste strohalm gegrepen, met dank aan vooral de financierende banken die heel veel hebben moeten slikken. Was de deal niet rond gekomen, dan had nu 300 man meer op straat gestaan en hadden containers garnalen nu staan wegrotten aan de kade.”
“Uiteindelijk is het een leuke en mooie transactie geweest, waarbij knap werk is geleverd en een geweldig resultaat is neergezet. Vooral omdat het gaat om verreweg de grootste garnalenleverancier van Europa. Was Heiploeg definitief weggevallen, dan had dat grote gevolgen voor de sector gehad omdat concurrenten dat gat niet hadden kunnen invullen.”
Supersnel proces
Een ander element dat de deal speciaal maakte was volgens Bouman de korte voorbereidingstijd. “Half december kwam ik voor de eerste keer langs en zijn de verschillende scenario’s naast elkaar gelegd. Uiteindelijk is toen gekozen voor een doorstart via de prepackconstructie.” Hij legt uit dat dit een toepassing van het insolventierecht is, waarbij voorafgaand aan een dreigend faillissement, een doorstart direct na het faillissement wordt voorbereid.
Bouman verduidelijkt dat hiervoor is gekozen omdat stoppen met leveren aan afnemers tot gevolg zou hebben dat afnemers via andere kanalen gaan kopen. “De goederenstroom moet op gang blijven bij een bedrijf met dit soort dagverse producten.” Uiteindelijk was de deal volgens Bouman binnen 14 uur na uitspraak van het faillissement grotendeels uitonderhandeld.” Hij geeft aan dat dit extreem snel is, “zeker gezien de omvang van het bedrijf en het aantal betrokken jurisdicties”.