De fusie- en overnamemarkt van de Europese Unie blijft interessant voor Chinese bedrijven. Dat blijkt uit de uitkomsten van de enquête Chinese Outbound Investment in the European Union, die gisteren werd gepubliceerd door de Europese Kamer van Koophandel in samenwerking met accountantskantoor KPMG en Roland Berger Strategy Consultants.
Van de Chinese bedrijven die actief zijn in de EU zou volgens het onderzoek 97% van plan zijn om de investeringen te vergroten. 82% zou zelfs meer willen investeren dan tot nu toe het geval is. Redenen voor de Chinese investeringsbereidheid zouden de stabiele omgeving met geavanceerde technologieën, goed opgeleide arbeidskrachten en een transparante juridische omgeving zijn. Daarnaast voelen de Chinezen zich welkom om te investeren in de EU, omdat er relatief weinig (contingenterings)barrières zijn om de markt te betreden.
Werkvergunningen vormen nog een drempel
Davide Cucino, voorzitter van de Europese Kamer, deed zijn zegje al over het onderzoek: “Het is een positieve trend dat door Chinezen meer wordt geïnvesteerd in de EU.” Desalniettemin blijkt uit het onderzoek dat de Chinezen op bedrijfsniveau wel degelijk last hebben van barrières bij investeringen. Zo blijken verplichte goedkeuringen en het regelen van werkvergunningen voor Chinese werknemers een drempel om in Europa te investeren. Door een gebrek aan uniformiteit qua regelgeving in het gebied dat 27 lidstaten en 23 officiële talen omvat, heeft het Chinese bedrijfsleven ook moeite de Europese markt te begrijpen.
In lijn met marktbeeld
Thomas Rodemer, partner bij KPMG, ziet paralellen tussen de uitkomsten van het onderzoek en het marktbeeld van zijn kantoor: “De resultaten van het onderzoek komen overeen met de waarnemingen van KPMG, namelijk dat de meerderheid van Chinese bedrijven in Europa wil investeren om hun producten en diensten op de Europese markt te verkopen. Ze hebben alle vertrouwen in hun toekomst in Europa en zijn van plan hun aanwezigheid te vergroten.”
Hoogste prioriteit
Tijo Collot d’Escury, managing partner van Roland Berger in Nederland, benadrukt in zijn reactie juist het belang van Europa voor Chinese investeerders. “Europa is nu een volledig onderdeel van de investeringsstrategie van Chinese bedrijven. Het werk dat wij samen met hen doen, toont aan dat dit voor hen de hoogste prioriteit heeft. Het is bovendien een echte uitdaging op operationeel vlak,” aldus de managing partner.