Het aandeel van buitenlandse partijen op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt is toegenomen in de eerste drie kwartalen van 2011. Dat blijkt uit onderzoek van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. Met de toename verschuift het initiatief bij cross-border deals naar het buitenland. Het Nederlandse bedrijfsleven doet ook minder overnames over de grens.
Bij 40% van alle overnames van Nederlandse partijen in de eerste drie kwartalen van 2011 was een buitenlandse koper betrokken. In 2010 lag het aandeel van de buitenlandse koper op 39%. Dit lijkt een klein verschil, maar de trend is al jaren zichtbaar. In 2007 was het aandeel van de buitenlandse koper nog 31%.
Kopers Nederlands object eerste drie kwartalen
Nederlands is over de grens ook niet heel actief. In onderstaande figuur is het aantal buitenlandse overnames van Nederlandse bedrijven over de eerste drie kwartalen vergeleken met Nederlandse overnames van buitenlandse bedrijven. Hieruit blijkt dat het aandeel van de Nederlandse koper in het totaal van cross-border deals iedere jaar afneemt. Kortom, Nederland verkoopt steeds meer bedrijven aan het buitenland, maar kijkt zelf minder over de grens.
Richting cross borderdeals eerste drie kwartalen
De Verenigde Staten is de nummer één koper van Nederlandse bedrijven in de eerste drie kwartalen van 2011. In totaal zijn er 35 deals gesloten met een Amerikaanse koper. Duitsland staat op de tweede plaats met 16 deals en de Britten hebben 15 keer een Nederlandse overname gedaan.
Kopers van Nederlands bedrijven in de eerste drie kwartalen van 2011
Duitsland is de favoriet onder Nederlandse kopers. In totaal zijn er 10 Duitse bedrijven gekocht. Het Verenigd Koninkrijk en België staan met 6 deals in de eerste drie kwartalen van 2011 op de tweede plaats, en de VS, Spanje en Frankrijk komen op plaats drie.
Landen waar Nederland de meeste bedrijven kocht in eerste drie kwartalen 2011
Meer informatie over Nederlandse fusies en overnames vindt u in de OverFusies.nl fusie- en overnamedatabank.