“Mijn god wat gebeurt er nu?” dacht de Belgische toezichthouder Eddy Wymeersch toen Wouter Bos het Nederlandse deel van Fortis als “het gezonde deel” noemde. Hoogleraar Arnoud Boot zegt waar het op staat: “Bos heeft België geschoffeerd.” Sterke uitspraken tijdens het seminar ‘De gevolgen van de kredietcrisis”, georganiseerd door advocatenkantoor NautaDutilh.
Voormalig ING-bestuursvoorzitter Cees Maas knikt instemmend als Wymeersch, voorzitter van de Belgian Banking, Finance and Insurance Commission (CBFA) zegt dat Bos in zijn positie als minister zulke uitspraken niet had mogen zeggen. Het incident komt ter sprake als voorbeeld van het falen van de Europese aanpak van de kredietcrisis. Wymeersch geeft aan dat “Europa niet in staat is geweest een goed antwoord te geven”. De enige aanpak is het centraliseren van regelingen om de crisis te lijf te gaan.
Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam, denk dat een centrale aanpak heel moeilijk wordt. Zelfs over “details” als shortselling en het garantiestelsel gaan de verschillende Europese landen hun eigen weg.
Twee handen in eigen boezem
”Moeten de bankiers niet de hand in eigen boezem steken?” vraagt dagvoorzitter Jeroen Smit. “Met beide handen”, antwoord Cees Maas. Maas verwoord hiermee de conclusies van een rapport van de Committee on Best Market Practices. De bankiers hebben veel fouten gemaakt. Maas wil wel benadrukken dan niet alleen bankiers hebben gefaald. Toezichthouders en rating agencies hebben ook steken laten vallen.
Over de duur van de crisis waren de sprekers zeer pessimistisch. Cees Maas, Eddy Wymeersch, Arnoud Boot, Océ-topman Rokus van Ieperen en Alston & Bird-partner Chris Magnum denken dat het nog wel een jaar of twee gaat duren voordat de economie de klap te boven is.
Gelukkig komt er na de winter altijd een lente, aldus spreker Deng Zhao Yo, CEO van het Chinese staatsfonds People’s Insurance Company Group.