De uitverkoop van levensvatbare onderdelen van de failliete fosforfabriek Thermphos zet zich voort. Zo werd onlangs nog dochteronderneming Omnisal, dat gespecialiseerd is in voedselfosfaten, verkocht aan het Tsjechische Fosfa. Eind vorig jaar ging Thermphos failliet. De Vlissingse fabriek draaide sinds 2008 verlies en ging uiteindelijk ten onder aan grote hoeveelheden Kazachstaanse fosfor dat tegen bodemprijzen op de markt kwam.
De Vlissingse fosforfabriek laat zich bij de uitverkoop juridisch adviseren door advocatenkantoor DLA Piper. Partner Barbara van Hussen leidt het team dat zich met de verkoop van de verschillende activiteiten bezighoudt. De verkopen, die elkaar in rap tempo opvolgen, brachten haar onlangs naar de top van de OverFusies.nl leaguetables voor adviseurs gesorteerd naar aantal deals. “Ik ken Thermphos nog uit de tijd dat ik 17 jaar geleden startte als advocaat,” zegt Van Hussen. “Ik ben in die tijd betrokken geweest bij verschillende van hun M&A trajecten. Toen ik in oktober 2012 werd gebeld door de curatoren (toen nog bewindvoerders) van Thermphos of ik wilde pitchen om wereldwijd de M&A trajecten juridisch te begeleiden, heb ik daar dan ook geen moment over getwijfeld, ook al neem je een substantieel financieel risico op dat moment.”
Thermpos-puzzel
Van Hussen vervolgt: “Met een team, bestaande uit de drie curatoren, een team van PwC Corporate Finance (die het financieel advies aan Thermpos voor hun rekening namen, red.) en ikzelf met mijn team verspreid over de wereld, zijn we erin geslaagd om in een hele korte tijd – simultaan schakend op heel veel borden verspreid over de wereld – de grote Thermphos-puzzel te leggen en alle levensvatbare onderdelen van Thermphos te verkopen. Het was een uiterst intensieve tijd met veel nachtwerk en veel bizarre momenten waar we nog wel een keer een boek over schrijven als we oud en bejaard zijn.”
Staartje
De uitverkoop van Thermphos krijgt ook nog een staartje. Het vervuilde terrein van de Vlissingse fabriek moet namelijk worden schoongemaakt en die operatie gaat volgens minister Kamp van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in de tientallen miljoenen lopen. De bodem is vervuild met onder meer zware metalen en licht radioactieve stoffen. Ook liggen door het faillissement stoffen (fosforslib, asbest) nu langer op het terrein dan de bedoeling was. Het is nog onduidelijk wie voor de kosten opdraait: de overheid of de schuldeisers. De curator heeft een voorstel gedaan waarbij beide partijen een deel moeten bijdragen. Kamp heeft de Europese Unie gevraagd om mee te betalen aan de sloop van de fabriek en het opruimen, mede naar aanleiding van het besluit van de Europese Commissie om de dump van goedkope Kazachstaanse fosfor in Europa niet te verbieden.