De Nederlandse biotechonderneming Leyden Labs heeft 125 miljoen euro opgehaald bij vooral Amerikaanse durfinvesteerders. Het bedrijf ontwikkelt neussprays tegen griep en corona. Naast kantoren uit de States heeft een Nederlands team van Allen & Overy geadviseerd bij de investering.
Het opgehaalde bedrag is hoog voor een startend biotechbedrijf, en afkomstig van investeerders als GV (de investeringstak van Google), kapitaalfonds Invus en techinvesteerder Softbank uit Japan. Vorig jaar haalde Leyden Labs – gevestigd in Amsterdam, Leiden en Boston – reeds 40 miljoen euro op in een financieringsronde, waardoor het totale beschikbare kapitaal uitkomt op 165 miljoen euro.
Volgens CEO en oprichter van Leyden Labs, Koenraad Wiedhaup, spreekt uit er vertrouwen uit deze investeringen. De CEO stelt dat er grote verwachtingen zijn voor de neussprays, die virussen moeten blokkeren waar ze binnenkomen: bij de neus en keel. De sprays zullen een preventief middel worden, die direct antistoffen toedienen waardoor ze onmiddellijk tijdelijk bescherming bieden tegen alle soorten griep en corona. Dit in tegenstelling tot vaccinaties, waarbij pas later antistoffen worden geproduceerd.
Volgens Wiedhaup zullen de verkregen financiële middelen eerst worden ingezet om het product te testen op mensen, extra personeel aan te nemen en de wetenschappelijke samenwerking te verbreden.
Nederlands A&O-ensemble
Allen & Overy ondersteunde Leyden Labs bij de investeringsronde van 125 miljoen euro. Het kantoor stelde hiervoor een team samen onder leiding van Christiaan de Brauw en Jort de Groodt, dat bestond uit Sophie Roozendaal, Berend Veenstra, Pauline van der Hijden en Bob van Leent. Daarmee is Allen & Overy het enige kantoor dat een Nederlands team op pad stuurde.
Dat mag wellicht geen verrassing heten, gezien het aandeel Amerikaanse geldschieters. Zij hebben zich dan ook laten bijstaan door kantoren uit de Verenigde Staten, te weten Sewkis & Kissel en Latham & Watkins.
Jaren wachten
De neussprays worden ontwikkeld middels een licentie met Janssen, de farmaceutische tak van Johnson & Johnson, maar laten voorlopig nog op zich wachten. In het beste geval zelfs jaren. Een uitdaging is om de antistoffen dusdanig te bewerken dat deze voor langere tijd in de keel- en neusholtes beklijven. Leyden Labs heeft voor deze opgave in ieder geval genoeg ervaring met virussen. Het bedrijf is opgericht door voormalige oprichters en bestuurders van Crucell, dat weer aan de basis stond van de techniek voor het Janssenvaccin. Daarnaast is de bekende viroloog Jaap Goudsmit wetenschappelijk directeur.
Kritiek op de sprays is er echter ook. Zo vraagt Adam Cohen, emeritus-hoogleraar klinische farmacologie, zich in het FD af hoe de antistoffen voor langere tijd kunnen circuleren in de neus of keelholte. “Daar is geen eenvoudig recept voor. Want je neus werkt voortdurend allerlei stoffen naar buiten. Ik ben benieuwd hoe ze dat denken op te lossen.”
Tot slot: Leydan Labs is niet de enige die met coronaneussprays op de proppen komt. Ook overheidsinstelling Intravacc uit Bilthoven ontwikkelt een neusspray tegen corona.