De Nederlandse indoorgroenteteler PlantLab heeft vijftig miljoen euro opgehaald in een financieringsronde onder leiding van De Hoge Dennen Capital. AKD begeleidde, zoals vaker, De Hoge Dennen bij de transactie, Loyens & Loeff stond de oprichters van PlantLab bij.
In totaal heeft de groentekweker inmiddels 120 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De bedoeling is dat PlantLab het geld gaat gebruiken om uit te breiden in onder meer Noord-Amerika en Europa. De aanvoerder binnen de huidige financieringsronde, De Hoge Dennen, investeerde eerder ook al in de indoor-teler; toen werd een bedrag van twintig miljoen geïnvesteerd.
PlantLab gebruikt gepatenteerde technologie (‘vertical farming’) die het mogelijk maakt om dicht bij de consument op grote schaal groenten en kruiden te telen, zoals tomaten, komkommer, basilicum en munt. Dit zelfs op onvruchtbare grond of middenin een stad. Doordat de locaties zich dicht bij de consumenten bevinden, hoeft het voedsel niet over lange afstanden te worden vervoerd, met minder Co2-uitstoot, voedselverspilling en lagere kosten tot gevolg.
Juridische adviseurs
AKD stond De Hoge Dennen bij in deze transactie. Het kantoor stuurde hiervoor een team op pad dat bestond uit partner Nathalie van Woerkom, Valéry Schaap en Sjoerd Waagmeester. De overige investeerders werden geadviseerd door Han Teerink van Clifford Chance.
Aan de kant van PlantLab stond Loyens & Loeff. Harmen Holtrop (partner), Maxime Verheul en Erwin Bosma adviseerden de oprichters bij de deal.
Een verschil maken
Met de technologie die PlantLab toepast, kan in een ruimte met een oppervlak van twee voetbalvelden genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van tweehonderd gram groenten te voorzien. Wellicht dus weinig verrassend dat De Hoge Dennen – het investeringsvehikel van de familie De Rijcke, de oude eigenaren van Kruidvat, dat eerder onder andere geld pompte in de deelscooterhype – wederom kapitaal investeert in het innovatieve bedrijf.
CFO van De Hoge Dennen, Jelle Roodbeen, over de transactie: “We denken dat de technologie van PlantLab wereldwijd een verschil zal gaan maken. Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar, voor iedereen bereikbaar en ook nog eens zeer duurzaam geproduceerd.”
PlantLab heeft in Den Bosch zijn research & development-centrum; ’s werelds grootste op het gebied van vertical farming. In Amsterdam heeft het bedrijf de grootste commerciële productielocatie van Europa (15.000 vierkante meter). Daarnaast heeft de groentekweker ook productielocaties in Indianapolis, in de Verenigde Staten, en de Bahamas. Bij PlantLab werken wereldwijd meer dan honderd mensen.