De Nederlandse Gasunie heeft als eerste in de Europese gastransportsector een Sustainability-Linked Bond (SLB) uitgegeven. Deze groene obligatielening heeft een waarde van driehonderd miljoen euro, met een looptijd van vijftien jaar. De Brauw Blackstone Westbroek en Allen & Overy zijn de adviserende advocatenkantoren.
SLB’s zijn obligaties waarbij van tevoren duurzaamheidsdoelen worden vastgelegd in de voorwaarden. Indien deze doelstellingen niet worden behaald, wordt aan de beleggers een hogere leenrente uitbetaald. De ‘duurzaamheidsprestatiedoelen‘ van de Gasunie zijn geformuleerd in het nieuwe Sustainability-Linked Bond Framework, een kader waarmee de Gasunie haar ESG (Environmental, Social and Governance)-financieringsbronnen wil verbreden.
Zo heeft het overheidsbedrijf, dat zorg draagt voor het transport van Nederlands aardgas, voor de groene obligaties twee doelen gekozen die per 31 december 2030 moeten zijn bereikt. Allereerst moet de uitstoot van methaan met ongeveer 75 procent worden verminderd ten opzichte van 1990, en met vijftig procent ten opzichte van 2020. Daarnaast moet de Gasunie de CO2-equivalente emissies tegen 2030 met dertig procent hebben teruggebracht.
Betrokken kantoren
De Brauw trad op als legal counsel van de Gasunie. Het kantoor stond het staatsbedrijf bij met een team onder leiding van partner Menno Stoffer, dat verder bestond uit Niek Biegman, Bas Boutellier, Thomas Ticheloven en Dennis de Feij.
Ook Allen & Overy heeft meegewerkt aan de uitgifte. Het kantoor werkten voor de vier betrokken banken – ABN Amro, ING, Crédit Agricole Corporate & Investment Bank en NatWest Markets – en heeft de transactiedocumenten opgesteld namens alle partijen. Jonathan Heeringa (lead), Sophia Evenhuis en Flora van Laar waren hiervoor verantwoordelijk.
Groene financiering
De laatste jaren halen steeds meer bedrijven geld op middels groene financiering, met de belofte te verduurzamen. Indien de Gasunie een van haar zelfopgelegde duurzaamheidsdoelen niet heeft behaald op 31 december 2030 zal de rente op de duurzame obligatie met 0,10 procent worden verhoogd. Momenteel heeft de obligatie, die een notering krijgt aan de Euronext Amsterdam, een effectieve rentevoet van 0,763 procent. Als het overheidsbedrijf alle twee de doelen niet behaalt, zal de rente zelfs met 0,20 procent stijgen.
Han Fennema – CEO van de Gasunie – over de SLB-uitgifte, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor herfinanciering van aflopende schulden en algemene bedrijfsdoeleinden: “We transformeren van een gastransportbedrijf naar een energie-infrastructuurbedrijf. Tegen deze achtergrond geven we nu deze Sustainability-Linked Bond uit, communiceren we onze transitiestrategie en werken we samen met onze investeerders bij het realiseren van deze strategie. Wij koppelen economische prikkels aan onze toezegging om specifieke duurzaamheidsresultaten te behalen in lijn met onze Visie 2030.”