Nog voor de zomer zal IntercontinentalExchange Group (ICE) Euronext naar de beurs brengen. Allereerst zal dat gebeuren in Amsterdam, Parijs en Brussel, waarna later een beursnotering in Lissabon zal volgen. Euronext meldt in de aankondiging van de beursgang nog niets over de beoogde prijs van de aandelen. Ook de exacte datum van de beursgang is nog niet bekend.
Advocatenkantoren Stibbe en Shearman & Sterling zijn als juridisch adviseurs betrokken bij de deal. Jaap Willeumier (algemene leiding, regulatory en corporate) leidt samen met Pieter Schütte (beursgang & prospectus) het Stibbe team. Andere leden van het team zijn partners Fons Leijten (corporate governance), Rogier Raas (financieel toezicht), Michael Molenaars (fiscaal), Manon Cremers (notariaat) en Paul Vestering (employee benefits).
ABN AMRO, JP Morgan en Société Générale zullen de beursgang begeleiden, zo meldt Euronext in haar persbericht. Een team van BNP Paribas adviseert de raad van bestuur van Euronext.
Proces sinds 2000
“Sinds de voorbereiding van de fusie van de Amsterdamse, Parijse en Brusselse beurzen in 2000 is Stibbe bij Euronext betrokken,” zeggen Willeumier en Schütte. Ze geven aan dat hun kantoor Euronext sindsdien bij alle corporate events in haar bestaan adviseerde, zoals de acquisitie van de Portugese beurs, de eerste beursgang in Parijs, de fusie met The New York Stock Exchange in 2006/2007 en – meest recent – de acquisitie van NYSE Euronext door IntercontinentalExchange. “En nu de beursgang van het nieuwe Euronext,” aldus de Stibbe partners.
De deal is volgens de heren bijzonder om verschillende redenen. “Allereerst is Euronext als onderneming uniek, zowel wat het beursbedrijf betreft als door de pan-Europese organisatie in een federaal model,” zegt Willeumier. “Daarnaast betreft het een zeer gereguleerde sector, waarbij het gecoördineerd optreden van de verschillende nationale toezichthouders een zeer belangrijke extra dimensie vormt,” vult Schütte hem aan.
De heren leggen uit dat nationale belangen daarbij een rol spelen, waardoor er ook politieke belangstelling is. “Daarnaast zijn er uiteraard de aspecten die een internationale beursgang interessant maken, zoals advisering over de corporate governance, het hele proces van de voorbereiding van de beursgang, het opstellen van het prospectus en alles wat daarbij komt kijken, plus de interactie met de begeleidende banken,” klinkt het uit het Stibbe kamp. “Al met al was en is het een zeer intensief proces waarbij het vooral zaak was te zorgen voor een goede coördinatie van het werk in de diverse ‘work streams’ en een strakke naleving van de timetable.”
Het proces, dat eind 2012 startte, was volgens Willeumier en Schütte lang en intensief. “De overname van NYSE Euronext door ICE werd begin november 2013 voltooid.” Daarna startten volgens de Stibbe partners de voorbereidingen voor de IPO, parallel aan het proces van aanvragen en het bespreken van de benodigde verklaringen van geen bezwaar en andere goedkeuringen met de diverse toezichthouders. Tot slot ging volgens Willeumier en Schütte ook aan de overname door ICE een intensief proces bij de toezichthouders vooraf.